Søtpotetsuppe

Super suppe

Søtpotet kan både stekes i skiver, som pommes frites, kokes, moses eller bakes. Eller inngå som hovedingrediens i en velsmakende suppe. Og så gir den så vakker farge!

IMG_1883 - Kopi
Randi Berge Wandrup er sterkt medvirkende til at biblioteket på Torvet fremstår som et fullblods debatt- og litteraturhus. Og sannelig bor hun i et litteraturhus også!

– Ja, det er noen hyllemetere med bøker hjemme hos oss, så på en måte kan du godt si det sånn, smiler hun i det hun tar imot på det romslige kjøkkenet i familiens eldre, vakkert renoverte hus på Grim.

Randi er arrangementsansvarlig på biblioteket, ektemannen Fredrik Wandrup er kritiker, forfatter og journalist i Dagbladet. Begge har et nært forhold til bøker, til litteratur.

Ikke uventet finner vi kokebøker i den romslige, men tettpakkede bokhyllen på kjøkkenet.

– Jo, det er kokebøker, men også litterære verker om mat, poesi, kokkememoarer og matlitteratur av forskjellig slag. Men absolutt også kokebøker, alt fra italienske, japanske – ja, fra hele verden, egentlig – og Schønberg Erken, sier hun.

Randi har en sterk interesse for mat og matlaging. Kokebøkene bruker hun som inspirasjon, hun følger ikke nødvendigvis oppskriftene slavisk. Hun liker å prøve ut nye smaker, nye sammensettinger, nye måter å gjøre måltidet spennende på.

– Og det hyggeligste av alt er jo å invitere gjester til middag! sier hun entusiastisk.
Hun elsker TV-kokken Camilla Plum, betror hun oss:

– Litt av det, og litt av dette – Camilla Plum slumser også litt med ingrediensene! Herlig!
Når maten skal serveres er det ikke bare smaken det handler om – estetikken er også viktig.

– Det er Randi som har fått meg til å spise fisk. Helt fra barndommen av likte jeg ikke fisk – men da Randi presenterte «Torsk Multicolor», ble jeg omvendt, kommer det fra Fredrik. Han viser fram boka med lekre bilder hvor Randi hentet inspirasjon til akkurat denne snuoperasjonen.

– Jeg har ingen klare favorittretter. Sushi lager jeg selv, ofte på søndagene. Men jeg elsker også dansk flæskesteg, søtpoteter med andefett … Randi får et drømmende blikk.
Eksperimentering hører med når man lager mat, synes hun – samt skikkelige og gode råvarer. Når Randi lager indisk mat, som hun også har en sterk forkjærlighet for, skal det helst være med ferskt krydder – – gjerne fra krydderbasaren i Istanbul – det beste er godt nok, men dit drar man jo ikke daglig, ler hun.

Men i kveld er det suppe. Med søtpotet, paprika, sjalottløk, ingefær, hvitløk og egenprodusert kyllingkraft.

 

Søtpotet i solnedgang

3 hvitløksfedd
1 stor sjalottløk
1 ss tørket timian
2 cm ingefær
½-1 rød chili (valgfritt)
to store søtpoteter
3 røde paprika
1 liter kyllingkraft eventuelt vann og buljong
1/2 lime
1 god teskje sukker
baconskiver

Finkutt hvitløk, sjalottløk og chili. Riv ingefær. Stekes på middels varme i olivenolje sammen med timian til det er karamellisert. Kutt søtpotet og paprika i terninger og vend dem inn i oljen. Tilsett kraften og la det koke i omtrent en halvtime mens du steker baconskiver. Ha til slutt i presset lime og sukker. Smak til med salt og pepper. Kjør stavmikseren til suppa har fått en jevn og fyldig konsistens. Serveres med bacon og et lite fløtedrypp. Man kan selvfølgelig godt droppe bacon slik at det blir en ren vegetarrett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s