Matopplevelser, mathistorier, bilder og oppskrifter
POLENTA MED GRØNNSAKER
Polenta er finknuste maisgryn og er et sunt (og glutenfritt) alternativ til ris, pasta eller poteter . Det er mange måter å tilberede og anvende polenta på; her er italienerne – særlig i nordområdene – mestre. Her kommer en variant jeg tilberedte til ukens vegetarmåltid. Det er smakfullt, fargerikt og mettende.
Til 2 personer ca 2,5 dl polentagryn ca 1 liter vann et dryss tørket salvie et dryss tørket timian salt, pepper en skvett god olivenolje 2 gulrøtter 2 baby-auberginer 1/2 sqash 1 rødløk 1/2 rød paprika 2 fedd hvitløk 2 tomater olje til stekingen
Kok opp vannet, tilsett de tørkede urtene pluss litt salt og pepper. Dryss polentagrynene litt etter litt i vannet undergodomrøring. Fortsett å røre mens grøten koker på svak varme – ca 20-30 minutter. Rørinn en skvett olivenolje. Hell grøten på et bakepapir og jevn den utover i ca 1 cm tykkelse. La stå kaldt en times tid. grønnsakene deles i terninger og biter, sauteres i olje – og holdes varme mens du skjærer polenta-platen i passe stykker for grilling i grillpanne. Viktig: Smakstilsettingen i kokevannet kan selvsagt varieres. Det samme gjelder grønnsaksblandingen: bruk det du har – eller har lyst på. Polentaplatene kan utmerket godt stå i kjøleskapet et par dager før bruk.
Ikke glem Ingrid Espelid Hovigs vakre gest: persilledusken! Dvs: jeg bruker alltid bladpersille.
Jeg er glad i mat og fortsatt nysgjerrig på nye smaker og nye måter å tilberede og sette sammen et måltid på. Mitt spesielt gode forhold til italienske mat kommer av at jeg bodde ett år i Italia og at jeg siden 1999 har hatt et krypinn i Terracina, en liten italiensk kystby midt mellom Roma og Napoli.
I 1998 vant jeg fiskesuppekonkurransen under Skalldyrfestivalen i Mandal og ga senere ut kokeboka Jorda rundt på 80 fiskesupper.
I mange år drev jeg Kjøkkenveien som et konsept der jeg kom hjem til kunden med råvarer, gryter og panner, servise, bestikk og glass - og om nødvendig: en stor, profesjonell gasskomfyr. Det hendte jo at selskapene jeg var hyret inn for ble holdt på en øy, på et jorde, i en hage, på en låve. Så laget jeg maten på stedet og serverte rett fra grytene. Det var brylluper og fødselsdager, det var jubileer og konfirmasjoner. For det meste var det snakk om tre- til femretters måltider, ofte med utgangspunkt i italienske spesialiteter.
Etter hvert gikk jeg over fra å lage til å skrive om mat. I en lang periode var jeg ukentlig matskribent i Kristiansand Avis. En del av de publiserte artiklene derfra vil du finne igjen på denne bloggen.
I 2015 jobbet jeg som kokk for en Syd-italiensk restaurant som var håndplukket for å representere lokal mat fra Lazio i hele juni under verdensutstillingen EXPO i Milano. Jeg jobbet doble skift i 14 dager og dermed under to høyst ulike kjøkkensjefer: en om dagen og en om kvelden. Det var en minne- og lærerik opplevelse i seg selv!
Ved noen anledninger har jeg vært reiseleder og tilrettelegger for mat- og vinturer til Italia. Da er det først og fremst Terracina og omegn som er destinasjonen. Jeg har også smakfulle forbindelser lenger nord, som i Milano (Eataly) og Piemonte (Fontanafredda/Barolo).
Vis alle innlegg etter kjokkenveiensmatblog