Matopplevelser, mathistorier, bilder og oppskrifter
Canh chua
Den karakteristiske sur-søte smaken stiftet mange av oss bekjentskap med i de første Kina-restaurantene som kom til Norge på 70-tallet.
Jeg husker jeg syntes det var ganske eksotisk å spise fritert svinekjøtt i sur-søt saus på Lum Fong i Kristiansand – det var den aller første utenlandske restauranten jeg kan huske herfra. Den ble nedlagt i 1987, angivelig fordi kristiansanderne ikke lenger hadde den sammen fascinasjonen for Kina-mat, men ønsket andre, kanskje mer eksotiske innslag på restaurantfronten.
Uansett: det sur-søte er ganske typisk asiatisk – ikke bare kinesisk – smaksvariant. Alle ingrediensene får du på innvandrerbutikker.
Til kraften trenger du: 1 kg fiskeavskjær og fiskehoder uten gjeller 2 l vann 2 vårløk 2,5 cm frisk ingefær – skrelt 1 fersk, rød chili i biter
Og resten: 500 g fiskefilet (all fisk som ikke er fet kan brukes, skåret i pene biter) 1 stangselleri, pent skjært opp 125 g friske soyabønnespirer*2 ss kjøtt av tamarind 2 ss sukker 2 vårløk salt pepper mynte eller blader av vietnamesisk mynte
1 Ha fiskeavskjær og hoder i en dyp gryte, dekk med kaldt vann, sett til side 10 minutter og slå av vannet.
Tilsett 2 tliter vann, hele vårløk, ingefær og chili og varm opp til kokepunktet. Skru ned varmen og la trekke i 18 minutter. Sil kraften over i en annen kjele.
Blancher bønnespirene 30 sekunder i kokende vann og renn godt av.
Legg tamarind-kjøttet i bløt i en kopp fiskekraft til det er oppløst, dvs når det har gitt fra seg smak og saft. Kast restene.
Tilsett sukker og rør til det er oppløst.
Ha selleri i fiskekraften og småkok i 5 minutter.
Tilsett tamarind-vannet, vårløk og bønnespirer og småkok ytterligere 5 minutter.
Smak til med salt og pepper. Hell i suppeboller og pynt med mynteblader.
Jeg er glad i mat og fortsatt nysgjerrig på nye smaker og nye måter å tilberede og sette sammen et måltid på. Mitt spesielt gode forhold til italienske mat kommer av at jeg bodde ett år i Italia og at jeg siden 1999 har hatt et krypinn i Terracina, en liten italiensk kystby midt mellom Roma og Napoli.
I 1998 vant jeg fiskesuppekonkurransen under Skalldyrfestivalen i Mandal og ga senere ut kokeboka Jorda rundt på 80 fiskesupper.
I mange år drev jeg Kjøkkenveien som et konsept der jeg kom hjem til kunden med råvarer, gryter og panner, servise, bestikk og glass - og om nødvendig: en stor, profesjonell gasskomfyr. Det hendte jo at selskapene jeg var hyret inn for ble holdt på en øy, på et jorde, i en hage, på en låve. Så laget jeg maten på stedet og serverte rett fra grytene. Det var brylluper og fødselsdager, det var jubileer og konfirmasjoner. For det meste var det snakk om tre- til femretters måltider, ofte med utgangspunkt i italienske spesialiteter.
Etter hvert gikk jeg over fra å lage til å skrive om mat. I en lang periode var jeg ukentlig matskribent i Kristiansand Avis. En del av de publiserte artiklene derfra vil du finne igjen på denne bloggen.
I 2015 jobbet jeg som kokk for en Syd-italiensk restaurant som var håndplukket for å representere lokal mat fra Lazio i hele juni under verdensutstillingen EXPO i Milano. Jeg jobbet doble skift i 14 dager og dermed under to høyst ulike kjøkkensjefer: en om dagen og en om kvelden. Det var en minne- og lærerik opplevelse i seg selv!
Ved noen anledninger har jeg vært reiseleder og tilrettelegger for mat- og vinturer til Italia. Da er det først og fremst Terracina og omegn som er destinasjonen. Jeg har også smakfulle forbindelser lenger nord, som i Milano (Eataly) og Piemonte (Fontanafredda/Barolo).
Vis alle innlegg etter kjokkenveiensmatblog