Hønsefrikassé

God, gammeldags hønsefrikassé
– Jeg vil slå et slag for den trauste maten! Den blir jeg aldri lei av, sier Cecilie Nissen med ettertrykk.

1 A
Interessen for matlaging fikk en skikkelig boost da hun tidlig på 90-tallet tilbragte et år med kunststudier i Firenze.

– Det var vel da at interessen for matlaging med ordentlig gode råvarer ble vekket for alvor. Du vet, italienerne er nøye på sånt, og etter å ha bodd der har jeg lært meg å sette pris på akkurat det poenget. Det har jeg tatt med meg videre. Ikke for det: dagens rett, hønsefrikassé, er jo en skikkelig tradisjonell rett her hjemme. Det var bestemor som sørget for at dette ble livretten min da jeg var barn, sier Cecilie Nissen.

Hun vokste opp i Oslo og i Trondheim hvor hun er født, men om somrene befant hun seg som oftest hos bestemor på Lund. Så da hun bosatte seg her for om lag ti år siden var det litt som å komme hjem.

Cecilie Nissen er kanskje aller mest kjent som kunstnerisk leder og daglig leder av Kristiansand Kunsthall. Ellers har hun gjort seg bemerket som Venstre-politiker. Særlig har hun ivret for kulturpolitikk og hjertebarnet byutvikling.

Hun rører litt i kjelen, sjekker om potetene er kokt. De kokes og serveres med skallet på.

– Ja, jeg synes det er best sånn. Og så plukker jeg ikke alt hønsekjøttet i biter når det er kokt. Jeg synes det er fint å servere med noen hele lår, sier hun.

– Ellers er det stort sett mannen min som står for hverdagsmiddagene her i huset. Jeg lager ofte mat i helgene. Også da er jeg veldig glad i å lage tradisjonell mat: gode gryter med ferske rotgrønnsaker, pastaretter eller for eksempel enkel og ujålete kokt torsk. Et opphold i Libanon der jeg fikk utrolig mye god mat, har også satt sine spor på menyen her hjemme, sier Cecilie Nissen og slår fast at mat som det tar tid å lage smaker best.
Nå ser hun frem til å nyte sin nykokte hønsefrikassé sammen med familien. Hun er smertelig klar over at overfor ungdommen i huset konkurrerer denne tradisjonelle, milde, smaksrike langkokte retten med kebab.

Hønsefrikassé
(4 personer)

1 ½ hele høner (ikke alle butikker har høne i disken, til nød kan du bruke kylling)
4 gulrot
1 purre
2 løk
2 persillerot
1⁄2 sellerirot
1 laurbærblad
saften av ¼ til ½ sitron
bladpersille
salt og pepper
4 ss smør
4 ss hvetemel
eventuelt 1 dl kremfløte

Kok opp hønene sammen med 1 løk, laurbærblad, det grønne på purren, litt persillerot og litt sellerirot, salt og pepper, og la trekke i om lag to timer (en time dersom du bruker kylling). Sil av kraften og ta vare på den. Del opp kjøttet i passe stykker. Mange liker å plukke det smått, men Cecilie Nissen foretrekker litt større stykker. Skjær resten av grønnsakene i biter, kok dem i kraften i 5 minutter og fisk dem ut med en hullsleiv. Smelt smør i en kjele, rør inn mel og spe med ca. 6 dl av kraften og eventuelt tilsett fløte. Legg kjøtt og grønnsaker tilbake i kjelen og varm opp.
Serveres med kokte poteter og hakket persille.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s