Tips og anbefalinger

Slow cooking med Crock Pot
Langsom varmebehandling over tid gjør selv rimelige kjøttstykker usedvanlig møre. I typiske gryteretter utvikler denne tilberedingsmetoden en herlig, integrert smaksopplevelse. Crock Pot er en suveren løsning for en slik måte å lage mat på. Og den kan brukes til nær sagt all matlaging.

0 ingressbilde justert
Selve begrepet slow cooking har jo en umiddelbar appell til meg. Som tidligere medlem av Slow Food i Terracina (Lazio/Italia), tidligere leder av Slow Food-avdelingen i Kristiansand og med æren av å servere selveste etablereren og Slow Food-presidenten Carlo Petrini under en sju-retters VIP-lunsj under EXPO i Milano 2015, bringer begrepet slow i sammenheng med mat fram smilet hos meg.

Riktignok har slow cooking med crock pot’en ikke nødvendigvis noen sammenheng med matfilosofien i Slow Food-bevegelsen, men jeg ble faktisk ganske imponert over mitt nye kjøkkenbekjentskap.

Indisk Korma ble min første rett. Seks timers langsom putring av lammekjøtt på svakeste varme skulle gi et godt resultat.

Og ja; resultatet ble vidunderlig!

Korma
(4 personer)
2 ss olivenolje
1 ss malt koriander
0,5 ts sterkt chilipulver
1 ts malt gurkemeie
1 ts malt kanel
6 grønne kardemommekjerner, knust
2 fedd hvitløk, finhakket
2 mellomstore løk, hakket
1 ss fersk ingefær, finhakket
700 g benfri lammebog, i store terninger
1,25 dl kokende vann
1 terning kyllingbuljong
1–2 ts maizena, valgfritt
6 ss kremfløte
Salt og pepper
2 tomater, hakket grovt
2 ss fersk koriander, hakket

Fremgangsmåte
Brun de tørre krydrene i oljen 2–3 minutter for å framheve smaken.
Tilsett hvitløk, løk og ingefær og brun i ytterligere 3–4 minutter. Rør godt. Hell i oljen med krydrene i Crock-Pot-gryta. Tilsett lammekjøtt, vann og buljongterning. Krydre med salt og pepper. Legg på lokket og kok i 5–6 timer på lav innstilling.
Når kjøttet er ferdig, rør godt. Jevne sausen med maizena til den er passelig tykk. Tilsett fløte, tomater og koriander. Smak til retten.
Serveres med papadum, basmatiris og raita.

 

 

Følg med! Det kommer snart flere smaksopplevelser fra Crock-Pot’en!

 

CROCK-POT
Rydde kjøleskapet

Jeg lot min datter prøve Crock-Pot’en. Hun syntes den hørtes spennende og effektivt ut for småbarnsforeldre i en travel hverdag. Hun laget en gryterett bestående av det som tilfeldigvis befant seg i kjøleskapet. Jeg må innrømme at jeg grøsset litt da jeg hørte at hun blandet en marinade bestående blant annet av Coca Cola! Men de unge har vel sin egen smak …

ingress
Dette ble til en velsmakende rett som alle i familien likte godt:
Finhakk:
3 løk
5 fedd hvitløk
1 rød chili
– og surr dette mykt i olivenolje ved å sette crockpot-kjelen på en plate på stekeovnen.
Deretter grovhakk:
5 gulrøtter
½ sellerirot
– og varm opp dette sammen med løken og chilien. Sett crockpot-kjelen i stekeren sin og tilsett

et stykke finhakket fersk ingefær og 1 ½ rød paprika (grovhakket).
Skyll og tørk 1 svinetfilet (ca 1 kg) og legg på toppen av grønnsakene.
Bland en marinade:
1 dl ketsjup
½-1 dl sweet chilisauce
1 ½ dl coca cola
1 ½ dl vann
saften av 1 lime
1-2 ss spisskummen
– og hell over kjøttet. Sett på loket og la koke middels lenge.

 

***

Pasta i lange baner.

Du får kjøpt pasta i de fleste supermarkeder i dag, men utvalget er svært begrenset, for å si det mildt. I pastaens hjemland, Italia, finner du et utall pastavarianter. Mange av dem har du aldri hørt om engang.

ingress

Nå er vi pastaelskere så heldige at vi har en spesialforretning i Kristiansand (Kaffe & Pasta i Skippergata), men skal du ha det aller beste, fersk pasta, må du lage den selv.

Jeg innrømmer at jeg ofte flirte litt av at italienerne er så opptatt av å ha «riktig pasta» til de ulike sauser og tilbehør. Skjønt sauser – det dreier seg i høyden om en smakfull fuktighet, i alle fall sammenliknet med det vi forbinder med saus, hvor maten nærmest drukner i den. Og det er her pastaens form og konsistens kommer inn: Hvor godt den enkelte pastatype tar til seg den foreskrevne sausen er det avgjørende momentet.

Jeg er nesten sikker på at du helt bakerst i kjøkkenskapet, blant en rekke duppeditter med kul design som på et tidspunkt for lenge siden fremsto som gode kjøp og helt nødvendig å ha for en moderne og kreativ hjemmekokk, finner en pastamaskin. Det vil si, maskin er det neppe, men en håndsveivet sak som krever en rekke ulike grep før du til slutt ender opp med de tynneste, mest delikate pastatråder, nesten som englehår, hengende til tørk på et dertil egnet stativ. Eller du kan lage litt tykkere pasta. Eller bredere.

Men før man kom så langt hadde pastadeigen klisset seg fast en rekke steder hvor den ikke har noe å gjøre. Og når jobben var ferdig, var det til å plukke pastadeig ut av alle hulrom og sprekker før redskapen ble plassert – ja, akkurat der: bakerst i skapet.

Finn den fram igjen! Det er lettere enn du tror eller husker å lage pasta hjemme på kjøkkenet:

• Vær nøyaktig på mål
• Elt lenge og kraftig
• La deigen hvile

Deretter er det bare å sveive i vei. Hadde du glemt hvor fantastisk godt det smaker med hjemmelaget pasta?

Capelli d’Angelo, eller englehår, er den tynneste av alle pastatyper. Den passer best sammen med sauser som er ganske tynne og delikate. Den brukes ofte i supper, men brytes da i mindre biter. Vi går for en noe fyldigere variant i dag, men tynn er den absolutt.

Bucatini er den tykkeste spaghettitypen som også er hul, og den som gir mest tyggemotstand og mat. Den trenger strengt tatt ikke så mye tilbehør og serveres mange steder bare med ekstra god olivenolje. Den kan du ikke lage på sveivepastamaskinen! Her må kjøkkenets nyvinning innen duppeditter i aksjon, nemlig pastapressen. Montert på kjøkkenmaskinen. Pastapresser finnes i flere merker og varianter, også som frittstående maskiner. Disse gir muligheter for å lage enda mer spennende pastatyper som stor og liten makaroni, vanlig spaghetti – og som vi skal se på her: bucatini. Og i tilfellet med pastapressen må vi, i motsetning til sveivevarianten, kunne si at vi snakker om en pastamaskin.
Pastadeig
(til 2-3 personer)

300 g hvetemel
3 egg
4 dråper olivenolje
¼ ts salt

Bland godt og elt lenge (10 minutter). Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men gi deigen en omgang med hendene før du samler den til en ball, pakker i plastfolie og setter den i kjøleskapet i ca. 1 time.

Del deigen i mindre biter og følg anvisningen på pastamaskinen(e).
Fersk pasta trenger bare et minutt eller to i kokende, lettsaltet vann.
Blåmuggsaus
(til 2-3 personer)

1 dl kremfløte
½ dl melk
Litt finhakket bladpersille
2 fedd hvitløk, knust og finhakket
100 g blåmuggost (her ville italienerne ha sagt gorgonzola)

Ha alt – unntatt osten – i en kjele og kok opp. Ta kjelen av plata og smelt osten i blandingen. Server straks.

Bucatinien kan bare dynkes med litt god olivenolje og eventuelt gis et lite dryss revet parmesan.

Buon appetito!

 

 

A N B E F A L T E    S P I S E S T E D E R

ROMA:
L’orso 80 – Via del Orso 33, nær Piazza Navona.
La taverna dei Fori Imperiali – Via della Madonna dei Monti 9, nær Colosseum
Osteria del Sostegno – Via delle Colonnelle 5, nær Pantheon