Rekesuppe hos ordføreren

– Jeg vil slå et slag for rekeskall! sier Harald Furre.
Han fant oppskriften i en kokebok, men har utviklet den litt etter sin egen smak etter hvert. Furre forteller at det er slik han bruker kokebøkene: til å hente inspirasjon. Først tilberede nokså slavisk etter oppskriften – og senere utvikle retten med en egen vri.

Harald Furre konstaterer at suppa ble som den skulle - denne gangen også Foto Marte Krogstad.jpg
– Vi spiser jo uhorvelige mengder reker på Sørlandet, og rekeskallet blir vel for det meste kastet. Det er synd! Det egner seg nemlig ypperlig som hoved-råvare i en deilig rekesuppe, sier Furre og krøsjer skallene hardt med en tresleiv. Det freser i smør og rekeskall i kjelen.

Harald Furre trives godt i rollen som ordfører i Kristiansand. Det er mye jobbing, men han er vant til å jobbe mye. Å være ordfører er en jobb man er i, ikke en jobb man er på – om vi forstår ham riktig. Det kan bli lange dager, men ofte har han fri i helgene. Og så vidt mulig sover han hjemme.

– Noen lengre tjenestereiser har det jo blitt: til Kristiansands vennskapsby Rasjhahi i vinterferien og senere til oljemessa i Houston. Men jeg jobber mest på hjemmebane, sier ordføreren, som også har en rekke andre politiske verv.

– Jeg er leder i Vest-Agder Høyre, sitter i sentralstyret og i programkomiteen for neste stortingsvalg, så jeg har jo en del å henge fingrene i, sier ordføreren som slett ikke er noen novise i politikken: han ble politisk aktiv som 15-åring.

Han er glad i å lage mat, og står gjerne på kjøkkenet både til hverdags og fest.
– Om jeg har en signaturrett? Tja, det må vel være gratinerte sjøkreps, smiler Furre, som er like glad i kjøttretter som i fisk og havets delikatesser.
Og så forteller han at de har en litt spesiell mattradisjon i påska: sjøfugl. Ellers ramser han opp blåskjell, krabbe, selvfisket flyndre og helgrillet makrell når vi ber ham antyde en livrett. Der har han vanskelig for å ta ett enkelt valg!

Harald Furre har rigget noen avgrensede vekstsoner for grønnsaker på den robotgressklippede plenen. Blant annet har han her en 20 år gammel asparges-rot som gir ham en velsmakende avling hver vår. I det lille drivhuset vokser flotte agurker med et utseende atskillig mer potent enn det EU-standarden tilsier. Salat og ruccola i rause mengder. Og litt velduftende timian som garnityr i kveldens rekesuppe.

Ordfører Furre forteller at det ble lagt ned et formidabelt arbeid i forbindelse med kommunereformen, men at det dessverre ikke lyktes å komme i mål. Det er han lei seg for. Av andre sterke opplevelser nevner han en regning som dumpet ned i postkassen. Den lød på 294 millioner kroner til Kilden og gjaldt tilbakebetaling av moms.
– Den saken ser nå heldigvis ut til å løse seg, sier han og trekker raskt fram et par suksesser fra sin relativt korte karriere som ordfører i Sørlandets hovedstad:
– Jeg har en aksje i avgjørelsen om å legge lang tunnel rundt Kjerrane – og at Kristiansand nå har blitt en såkalt realfagskommune er en sak jeg har presset på for å få til, sier han med et snev av stolthet i stemmen.

Han forteller at resten av familien ikke er spesielt glad i blåskjell, men at han selv fikk en stor førstegangsopplevelse med blåskjell i Brüssel, på klassisk belgisk vis – såkalt moules frites. (Den ikke fullt så gode opplevelsen med samme rett er vi enige om å forbigå i stillhet – bortsett fra å advare mot å spise skjell som ikke har åpnet seg under tillagingen!)

– Som ordfører har jeg begrenset formell makt, men makten til å sette agendaen, få ting til å skje er ganske betydelig. I formannskapet og bystyret har jeg bare én stemme jeg også, sier Furre og smaker på suppa etter at han har tilført om lag et par desiliter kremfløte.

– Noen tror det går an å lage god mat uten å smake underveis! Det går ikke! Smake – krydre – smake igjen! Slår han fast.

Timeren piper: brødet er ferdig stekt. Harald Furre tar det ut av stekovnen og hvelver det ut av formen. Han er glad i å bake også, både brød og kaker. Og dette velduftende og velsmakende, varme brødet passer suverent til ordførerens rekesuppe kokt på rekeskall.

Rekesuppe
Til 4 personer
Skall av 1 kg reker
en god klatt smør
4 ss mel
1 ss paprikapulver
2 liter fiskekraft (Furre bruker kraft basert på fiskebuljongpulver)
2 dl kremfløte
en dash tørr sherry (kan sløyfes)

Fres rekeskall i smør i en vid kjele. Dryss over melet. Tilsett 2 liter fiskekraft og paprikapulveret, la koke ca. ½ rime. Sil av. Tilsett fløte og litt tørr sherry. Legg noen rensende reker i hver tallerken, øs suppekraften over. Serveres med godt brød – og ailoli (hvitløksmajones).

Godt brød (Harald Furre baker sitt eget oliven- og timianbrød)
2,5 del vann
25 g gjær
1 ts salt
2 ts tørket timian
o,5 dl hakkede oliven
6 dl hvetemel

Varm vannet til 37 grader. Rør ut gjæren i litt av vannet. Tilsett salt, timian og oliven. Arbeid inn melet til du får en smidig deig. Ta deigen opp på melet bord og kna til den slipper underlaget. Smør en ildfast form med høy kant, 16-17 cm i diameter. Legg i deigen og la den heve under klede i 40 min. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Stek brødet på nederste rille i 25-30 min. Avkjøl det litt på rist. Serveres mens det ennå er varmt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s