Enkel laksemiddag

Sunn og enkel middag med laks
– Mat skal smake godt og gjøre godt – som i dag, med fullkornpasta, laks og grønn salat. Jeg er opptatt av sunnhet, men ikke fanatisk.

ingress
Tanja Madsen ble tidlig vant til eksotisk mat og krydderier, for begge foreldrene var sjøfolk som tok med seg spennende impulser fra den store verden. Selv har hun også reist mye både i Norge og utenlands. Hun nevner blant annet Spania, USA, Mexico og Østerrike.

Hestejente
Det var mens hun drev med hester på Hamar at hun ble satt i forbindelse med en greve som drev et araber-stutteri. Kort tid etter var Tanja Madsen stallmester på ekteparets slott i Østerrike.

– Jeg har det med å gripe sjansene som byr seg. Men med hushjelp fra Slovenia og vaktmester fra Polen, ingen av dem snakket engelsk, ble det litt lite sosialt, kan man si.
I Spania hjalp hun til med å temme hester som knapt hadde sett folk før.

– Jeg ble sett på som rar i det miljøet siden jeg mente at man kom lenger ved å bruke hodet enn pisken. Jeg foretrekker tillit framfor tvang. Å straffe den som ikke forstår er det mest idiotiske man kan gjøre. Verken folk eller dyr tenker logisk når stressnivået er for høyt. Slike metoder virker ikke – de ønsker lojalitet men tvinger bare fram en atferd. Merker du at jeg brenner for temaet? ler Tanja Madsen.

Frivillig arbeid
I USA og Mexico jobbet hun med ungdom, veldedighetsarbeid og ble kurset i organisasjon og ledelse.

– De lokket med fast engasjement og 360 soldager i året, men man kan ikke leve av frivillig arbeid hvis man ikke er en rev på crowdfunding – og det var jeg ikke! Men angående mat må jeg si at ingenting slår ekte mexicanske tacos.

Drev restaurant i Kragerø
Tanja Madsen planla å dra til Bergen for å studere Midtøsten-kunnskap, men endte opp som daglig leder av en restaurant i Kragerø. Eierne var på jakt etter en ny driver. De spurte henne – og Madsen tok utfordringen på strak arm.

– I ett år gjorde jeg i grunnen alt på restauranten utenom tunge vaktmesteroppgaver. Det var et lærerikt år og det å få folk til å trives og gi dem en god matopplevelse, det likte jeg, sier hun.

Finner ut av det
Tanja Madsen har alltid grønnsaker, salater og krydder i huset. Da kan hun komponere et måltid når som helst. Og maken til hennes velfylte og mangfoldig krydderhylle og -skuff skal man lete lenge etter!

– Det er ingen grunn til å være redd for å lage nye matretter. Selv om noen av ingrediensene virker litt fremmede så finner man jo alltid ut av det, slår hun fast.
Selv lager hun alltid mat fra bunnen av, og det går mye i grønnsaker. I den senere tid har hun blitt mer og mer oppmerksom på de etiske sidene ved kjøttproduksjon. Hun er opptatt av dyrevelferd.

– Maten smaker best når man spiser den med god samvittighet – og det gjelder for lørdagsgodtet også, sier Tanja Madsen.

Tanjas laksemiddag
1 person

Et stykke laks (ca. 150 g)
100 g fullkorn pastaskruer (fusili)
et par vårløk
en god klype ruccola
en god klype spinat
et par spiseskjeer hakkede soltørkede tomater
saften av en båt sitron
et dryss av gresskarkjerner
et dryss av ristede sesamfrø
litt sort pepper
en klype havsalt (men saltet står Tanja Madsen over)

Sett laksestykket i forvarmet ovn på 180 grader i 17-18 minutter
Kok opp pasta i henhold til pakningsveiledningen
Hakk vårløk, ruccola og spinat. Legg den kokte pastaen i bunnen av tallerkenen, dekk over med salatblandingen, legg fiskestykket på toppen, legg på tomatene, dryss over gresskarkjerner og sesamfrø og litt pepper, klem saften av en sitronbåt over det hele.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s