Ungarsk ragú

Pörkölt – Ungarsk ragú
– Det er dette mange feilaktig kaller gulasj. Riktignok er pörkölt og gulasj basert på stort sett de samme ingrediensene, men gulasj er en suppe – pörkölt er ragu!

1
Ungarske Éva Lango Thorbjørnsen har et avslappet forhold til matlaging. Hun følger ikke oppskrifter slavisk, men legger til og trekker fra litt etter hva som fins i matskapet. Men rett skal være rett med hensyn til to av de ungarske klassikerne som de fleste av oss kjenner til.

Hun kom til Norge fra Budapest som seksåring etter at hun og familien måtte flykte fra de sovjetiske okkupasjonsstyrkene i 1956.

– Pappa var politisk flyktning, jeg tror han var den eneste politiske flyktningen blant de ungarerne som havnet her i Kristiansand. Vi bodde en tid i en flyktningeleir i Østerrike, og pappa mente at vi skulle dra til det første landet som ønsket oss velkommen. På grunn av at en ungarsk prest som bodde i Oslo besøkte flyktningeleiren og fortalte om Norge, ble det altså slik, forteller Éva Lango Thorbjørnsen.

Det ble ikke arbeid innen foto og film i Oslo, som faren hadde blitt forespeilet, det var tross alt dette han hadde kompetanse på, men en jobb aller lavest på stigen på Fiskå verk. Etter en tid innredet han mørkerom i vedboden i Industrigata, og mange kristiansandere har lært å fremkalle bilder der.

– Men når det gjald arbeidet på Fiskå klaget han ikke. Det er ærlig arbeid, sa min far, og det var tross alt en jobb. Og han endte etter hvert opp på forskningslaboratoriet hvor han mer hørte hjemme, sier Lango Thorbjørnsen.

Selv har hun et langt arbeidsforhold innen reiselivsnæringen bak seg. Aller først sammen med ektemannen Dag i Bjørneboe reisebyrå som det het den gangen og som senere har hatt flere navn.. Etter nyttår 2017 valgte hun å slutte i byrå og starte sitt eget eventbyrå – «litt i det små» som hun selv sier.

– På slutten av femtitallet var det ikke så lett å få tak i de råvarene som familien var vant til fra Ungarn, her i Kristiansand. Vi måtte være litt kreative. Jeg husker særlig én gang pappa syklet fra Lund til langt ut i Vågsbygd for å kjøpe slaktehøns. Da ble det slakting og ribbing og deilig middag! Men sånt var jo ikke vanlig her da, sier Lango Thorbjørnsen.
Hun forteller også om en gang moren serverte pasta, hjemmelaget på alle vis, for slikt fantes ikke i Kristiansand på den tiden. En venninne som var på besøk hadde følgende historie å dele i nabolaget etter denne eksotiske serveringen: «Hos Eva og de spiser de beidemakker!»

– Utvalget i matbutikkene var selvsagt noe annerledes enn mor var vant til, men enkelte «sære» ting gikk det da an å få tak i, som valmuefrø. Men de fikk man bare kjøpt på apoteket, i spissposer á 100 gram – heldigvis har utvalget i butikkene nå blitt mye mer internasjonalt, sier Eva Lango Thorbjørnsen.

Den kanskje mest typiske ingrediensen i ungarsk matlaging er paprikapulver. Hun pleier å kjøpe med seg rause mengder når hun en gang i blant er i Ungarn og besøker familien. Reising har det blitt mye av gjennom årene, både i jobbsammenheng og privat. Hun og ektemannen liker å dra på cruise. Da gjerne i Karibbien eller Østen. USA er også en av favorittene, sier Éva Lango Thorbjørnsen, og slår fast at nå har raguen kokt lenge nok. Det er tid for å smake.

Pörkölt
4 personer
800 g renskåret oksekjøtt (type suppekjøtt)
2 løk
3 fedd hvitløk
salt, pepper, spisskummen
3 ss paprikapulver

Nokedli – melboller
2 egg
2 dl hvetemel
1 ½ dl vann
litt salt

Finhakk løken og la den surre i solsikkeolje til den er blank. Skjær kjøttet i terninger og legg i kjelen sammen med løken. La steke til kjøttet har «blitt hvitt». Knus og hakk hvitløken og ha i kjelen, tilsett paprikapulver, salt, pepper og spisskummen og rør godt. Tilsett en kopp vann – eller to. La det koke opp. Sett på lokk og la koke en times tid.
Lag melbollene: rør ut egg, bland inn mel, vann og salt. Legg deigen på skjærebrett og kutt opp i pass biter. Kokes i lettsaltet vann et par minutter. Serveres ved siden av. (Noen foretrekker å la melbollene koke sammen med kjøttraguen det siste minuttet før servering)

Server med et dryss bladpersille. Gjerne en klatt rømme om man ønsker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s