Empanadas

Antonio Lopez er glad i å lage mat og han synes det er viktig å teste ut viner til de forskjellige matrettene. Dermed blir han sikrere i sine anbefalinger til kundene.

ingress.JPG
– Vi har cirka 3500 ulike varer i butikken. Det krever jo litt å holde oversikten og være oppdatert, men det er utrolig høyt nivå blant kollegene mine på Vinmonopolet i Lillemarkens i Kristiansand.

Lopez er utdannet grafisk designer og jobbet som det i fire år i Kristiansand. Etter nedskjæringer i bransjen ble det jobb på Vinmonopolet. Her har han vært ekspeditør i 14 år.

Han kom til Kristiansand som asylsøker fra Chile for 30 år siden. I utgangspunktet hadde han en idé om at han skulle bli her en kortere periode, et par år kanskje. Men så tok han altså utdanning, så fikk han jobb – det ene tok det andre, og så ble han værende.

– Jeg trives godt i Kristiansand, og jeg trives veldig godt på jobben – ja, jeg koser meg på jobben altså, sier han.

Temaet vin og mat er det han brenner for. Kunnskapene om dette har han fra intern opplæring på Vinmonopolet. Mange sørlendinger har fått råd og hjelp fra Antonio Lopez når det gjelder vinvalg til forskjellige matretter, enten det er kjøtt, grønnsaker, fisk eller fugl som står på menyen. Han er en etterspurt rådgiver for kundene i Lillemarkens, «og så er han alltid så blid og hyggelig!» sier folk.

– Men jeg lærer jo mye av kundene også. Folk er flinke til å gi tilbakemeldinger, både positive og negative. Det hender jo at noen synes min anbefaling ikke var så god – det er klart at sånt kan skje. Det er jo et element her som er litt vanskelig å ta rede på, nemlig det vi kan kalle smak og behag, altså det å gi uttrykk for hvilke smaker kunden liker og er ute etter. Å beskrive smak er ikke alltid så lett, sier Antonio Lopez, som påstår han enkelt kan se på kundens ansikt om hans forrige anbefaling traff blink eller ikke!

Sesongens råvarer
Lopez liker å bruke sesongens råvarer når han lager mat.

– Matlaging blir både jobb, hobby og lidenskap. Jeg har ingen klare favoritt-retter, men liker mat fra hele verden. Den helnorske får-i-kål er absolutt en favoritt når det er sesong. Vilt til sine tider, skalldyr, grønnsaker – alt har sin sesong, slår han fast.
Alle vet at det er vanskelig å finne riktig vin til retter med fremtredende tomatsmak. Antonio Lopez er enig i at det er en utfordring. Retter av hvalkjøtt er også krevende. Men han mener å kunne anbefale vin til det meste, også til får-i-kål.

Det måtte bli empanadas
Empanadas lages på utallige måter, og er ikke spesifikt chilensk: den lages på de fleste kjøkken i hele Latin-Amerika. Det er en typisk rett hvor hele familien er med i produksjonen, for man lager som regel ganske mange når man først seter i gang.

– Tidligere, da vi chilenere møttes her på Sørlandet for å diskutere politikk eller for å feire noe, så lagde vi alltid empanadas til møtene. Det var disse vi samlet oss rundt, men det var ikke bare for å spise dem – nei, vi kastet også empanadas på bilder av diktatoren Pinochet, det var empanadas over alt, ler Antonio Lopez.

Så derfor er det selvfølgelig empanadas Antonio Lopez presenterer for oss. Han svinger opp med 12 flotte «pakker» av denne velsmakende retten.

Han setter fram tallerken og glass. Finner en vin i skapet. Når man skal velge vin til en bestemt matrett er det viktig å analysere hva retten består av, hvilke elementer man må ta i betraktning. Er det salt, søtt, inneholder retten mye fett, pepper … og så videre.

– Det er ingen fasit heller, det er viktig å være litt klar på egne preferanser, hva man liker, rett og slett, avslutter Antonio Lopez med sitt velkjente og tilsynelatende evige smil.

Empanadas, 12 stk – til 4 personer

Fyllet
500 gram storfekjøtt, hakket eller kjøttdeig
6 løk, hakket
salt, pepper
1 kopp oliven
1 kopp rosiner
4 hardkokte egg
egg til pensling

Deigen
1 kg hvetemel
200 g margarin
ca 140 g lunket vann
1 ts salt

Smelt margarin i en kjele. Tilsett mel og salt og arbeid alt godt sammen. Tilsett mer mel om nødvendig; deigen skal være myk.

Stek kjøtt og løk til kjøttet er brunet og løken er blank. Tilsett salt og pepper. Del eggene i fire: ¼ egg til hver empanada.

Kjevle deigen ut til den er 3-5 mm tykk. Bruk en tallerken som mal og skjær ut 12 runde emner, ca 20 cm. På hver legges på et par spiseskjeer av fyllet, et par-tre oliven, noen rosiner og ¼ egg.

Pensle litt vann på kanten av hvert emne, brett over og klem, eller «lim» sammen kantene. Pass på at alle er godt brettet. Til slutt pensler du over med egg for å gi en fin glans og gjøre dem litt crispy.

Stek i forvarmet ovn på 200 grader i 20-25 minutter. La hvile litt før de spises – de er veldig varme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s