Sauterte grønnsaker (eventuelt med noe til)

Sunt og godt
– Bakgrunnen for at jeg har fokus på matinntaket er nok at jeg var litt blubbete som barn. Appetitten står ikke i forhold til forbrenningen hos meg, ler Elisabeth Smith.
Fylkeslederen i Human-Etisk Forbund er opptatt av å spise skikkelig og regelmessig, men sier bestemt at hun ikke er fanatisk. At denne vevre energiske kvinnen har en fortid som «blubbete» virker knapt troverdig.

6.JPG

– Det er kanskje noe i genene? Både farmor, min far og min onkel hadde godt runde former. Så mor og far styrte meg tidlig i retning av å bli oppmerksom på hva jeg puttet i meg, og hvor mye, sier hun.

Bryllup og begravelser
Elisabeth Smith har hatt vervet som fylkesleder i Human-Etisk Forbund i seks år og er nylig valgt inn for ytterligere to år. I tillegg til ledervervet har hun hatt mange oppdrag som konfirmantveileder, vigsler og som gravferdstaler for forbundet.
– Vigsler har jeg vært i mange år, og jeg har sikkert viet 20-30 par. Da jeg ble forespurt om å være gravferdstaler tenkte jeg at dette får jeg aldri til! Det går ikke an å ha en gravferdstaler som bare står og hulker. Men jeg bestemte meg for å prøve – og så gikk det faktisk veldig bra. Å være gravferdstaler har gitt meg utrolig mye. Det har gjort meg mer ydmyk, jeg vil rett og slett si at jeg har blitt flinkere til å være menneske. Man kommer tett på folk i slike situasjoner, tett på sorg også, sier Elisabeth Smith.
I Human-Etisk Forbund har hun verv – jobben er å være norsklærer på Akademiet Kristiansand, hvor det undervises i medier og kommunikasjon samt studiespesialisering med toppidrett.

På to hjul
I over 30 år har Elisabeth Smith vært tilknyttet et treningssenter, både som instruktør og personlig trener. I mange år var hun kaptein på Pedalpiganes rolige gruppe til Hovden. Pedalpigane er en underavdeling av Kristiansands Cykleklubb. Nå har hun ansvar for gruppas innendørstrening, inne-spinningen. Men hun elsker også den motoriserte varianten på to hjul og er aktiv i MC-klubben Sirene. Her har hun blant annet vært klubbens president. Motorsykkelen hun kjører er en stylet Yamaha Dragstar 650 ccm med enkelt sete.

– Veldig kul sykkel – og snart er det vår! sier Elisabeth Smith med et stort smil.

Fargerikt
Elisabeth Smith har ingen helt klare favorittretter, hun liker og lager all slags mat. Laks, pasta, kylling, asiatisk, torsk – Det meste er hun glad i. Og når hun først står over grytene lager hun like gjerne store porsjoner så det rekker til flere måltider.
– Dagens rett, basert på grønnsaker, med fiskekaker som tilbehør, er en variant av noe jeg lager ofte, og da med litt ulikt tilbehør, som for eksempel kylling. Man må ha litt proteiner også! Dette synes jeg er godt – og så sørger det for grønnsaksinntaket. Jeg liker at det er litt fargerikt. Mais på boks bidrar også til det. Asiatisk østerssaus sammen med Biola gjør smaken fyldigere.

Elisabeth Smith har også forsøkt seg en kort periode som hjemmeværende husmor.

– I min karriere som hjemmeværende husmor skulle jeg lage fiskekaker fra bunnen av. Jeg spurte damen i fiskebutikken om hvordan jeg skulle gjøre det, og hun bare ba meg ha i litt slik og sånn, og så røre det seigt med salt. Jeg lurte på hvor mye salt det dreide seg om, men hun holdt fast på at det skulle bare bli seigt. Min fiskekakedeig ble jo aldri seig, og saltere fiskekaker har ingen smakt. Siden har jeg alltid kjøpt ferdiglagde.

Sautert grønnsaksblanding
2-3 personer
1 rød løk
1 fedd hvitløk, finhakket
¼ hel rød chilipepper, finstrimlet
fersk ingefær, et lite stykke, finhakket
¼ søtpotet
½ brokkoli
1 stor gulrot
½ rød paprika
1 boks mais
3-4 ss østerssaus
½ kopp biola
salt og pepper
andre yndlingskrydder
olje til stekingen

Kutt grønnsakene i biter, sauter i rapsolje i god og varm panne 8-10 minutter. Tilsett krydder, østerssaus og biola. Bland godt og la syde ytterligere 4-5 minutter.
Tilbehør: varme fiskekaker, stekt fisk, kylling eller annet du har lyst på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s