Ottomansk gryte

En variant av Ottomansk gryte
– Det er gøy å presse grenser, blande sjangere og prøve ut mye forskjellig, sier Vilde Torheim Skjerdal – og sikter i utgangspunktet til musikerkarrieren sin. Men hun blander litt sjangere på kjøkkenet også.

5
Kristiansandspublikummet har opplevd henne på scenen i om lag 20 konsertsammenhenger, særlig i den intime jazzkjelleren Hos Naboen i Markensgate i regi av Kristiansand Jazzvesen. Torheim Skjerdal legger raskt til at flere av disse opptredenene handler om deltakelse i jam.

Improvisasjon
Hun improviserer med jazz-takter også på kjøkkenet og lager mat med stor glede. Hun er vokst opp i et hjem med et bevisst forhold til mat og hvor kortreist mat sto høyt i kurs.
– Nå har pappa overtatt bestefars gård og plantet 200 epletrær – så da blir det vel saft og sylte, og kanskje eplesider, sier hun med forventning i stemmen.

– Da jeg bodde i Oslo kjøpte jeg mange kokebøker som jeg leste i og koste meg med. Men jeg forholder meg sjelden slavisk til oppskrifter, bøkene blir mer som inspirasjon å regne.

Både pappa og mamma driver med jakt, og jeg har tatt jaktprøven jeg også, sier hun stolt og viser fram noen flotte skiver med marinert simlekjøtt. – Det skal bli Ottomansk gryte i dag, eller i alle fall en gryterett som tar utgangspunkt i denne tyrkiske spesialiteten, proklamerer hun og legger til at reinsdyrkjøtt nok er et fremmedelement som neppe tyrkerne ville funnet på.

– Men det er jo så godt! Er jeg ikke heldig som har fått dette flotte kjøttet av pappa?
Første forsøk på improvisasjon på kjøkkenet skjedde i barndomshjemmet hvor hun og en venninne plukket tyttebær og tok dem med til kjøkkenet for å lage tyttebærbrød. De siktet mel i en sånn sikt som barna bruker i sandkassen, og blandet i vei. – Men før vi kom så langt som til å smake, ble prosjektet stoppet av de voksne, sier Vilde Torheim Skjerdal med en klingende latter.

Stjerne i sikte
Vilde Torheim Skjerdal kommer fra Aurland i Sogn. Hun har bodd i Kristiansand i to år. Her holder hun på med en bachelor i faglærerutdanningen i rytmisk musikk ved Universitetet i Agder. Stemmen er hovedinstrumentet. Og det er en stemme som blir lagt merke til.

– Etter planen har jeg bachelorgraden i 2018, og så er det bare å gå videre og ta en master, sier hun.

Hun sikter seg inn på en artistkarriere. Med eget band, i det hun kaller standardformat, som altså er bass, trommer og … laptop! Og ikke minst med egenkomponerte låter.

– Men det er vanskelig å slå igjennom i dag. Det handler om å få lytteren interessert. Jeg håper å nå ut med musikken, altså at den er sterk nok til å stå alene, uten all slags staffasje og sånne ting, sier hun, og røper at hun ventelig kommer til å gi ut en plate neste år.

Foruten Billie Holiday, som jo ikke er til å komme utenom, nevner hun Erykah Badu og Esbjörn Svensson Trio som kunstneriske forbilder. Sin egen musikk betegner hun som en blanding av jazz, blues, soul og neo-soul.

Så snakker vi mat igjen.

– Favorittretten å lage er uten tvil ratatouille, sier hun uten å nøle, og føyer til at gresk salat og tsatsiki er favoritten å spise.

– Og pappas stekte fjellaure med potet, blomkål, bokkoli og béarnaise-saus!

Vilde Torheim Skjerdals familie hadde leilighet i Tyrkia i åtte år. Det er dette som har inspirert henne til å improvisere litt over dagens Ottomanske gryte.

– Vær så god, smiler hun og legger opp en varm, lekker, velduftende og særdeles velsmakende komposisjon – jeg mener porsjon!

 

Vildes Ottoman pot
2 personer
350 g marinert kjøtt (for eksempel av okse, kalv, reinsdyr, lam) i terninger
(marinade: olivenolje, soyasaus, basilikum, hvitløk, salt og pepper)
1 rød paprika i biter
1 boks grovhakkede tomater
½ løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 gulrot i tynne skiver
2 poteter i tynne skiver
salt, pepper, olivenolje

Bland løk, paprika og hvitløk sammen med en skvett olivenolje i ildfast form.
Sett på lokk og sett i forvarmet ovn på 200 grader i ca. 25 minutter.
Brun potetskivene i smør i varm panne.
Ta formen ut av ovnen, og tilsett tomater, poteter, gulrot, salt og pepper. Sett formen tilbake i ovnen og la steke i 30 minutt.
Hell av overflødig marinade fra kjøttet, og sett til side. Skjær kjøttet i strimler og brun i stekepanne. Ta formen ut av ovnen og tilsett kjøtt og litt marinade. Tilsett litt vann eller sjy, og stek videre i 30 minutter.
Serveres med ris.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s