Månesnadder

Månesnadder hos buddhistpresten
– Det ble kokkeskolen på meg, sier Såzen Larsen Kusano, og begrunner det muntert med at han ikke kom inn på Katedralskolen og derfor måtte velge noe yrkesfaglig.
Men nå har han likevel havnet på Katedralskolen – som lærer. Han underviser elever med spesielle behov i naturfag, musikk, matte og samfunnsfag.

9
Den blide buddhistmunken som tar meg barføtt og vennlig i mot iført en sort drakt som jeg umiddelbart antar er et slags kampsportsantrekk, men som viser seg å være buddhistmunkens arbeidsuniform, er innfødt kristiansander. I 1969 begynte han i første klasse på «Kalla», Karl Johans Minne skole på Tinnheia. I ungdomstiden var musikk den ubestridte hovedinteressen. Han spilte blant annet i band, The Hogs, sammen med andre gutter fra Tinnheia.

Etter kokkeutdannelsen ble han innkalt til marinen, hvor han gjorde kokketjeneste halvannet år på en båt før karrieren ledet ham til å bli kjøkkensjef på legendariske, men for lengst forgagne Peters kjøkken i Bertesbukta.

– Signaturretten Peters viltgryte kom folk helt fra Setesdal for å spise, sier Såzen Larsen Kusano med en fornøyd mine.

Dragning mot Østen
Han forteller at han i oppveksten hadde en sterk fascinasjon for Østen. Han leste bøker om buddhisme, gikk på biblioteket og bladde i bøker med bilder av flotte bygninger og templer. Og han drev med Jiu jitsu.

– I all beskjedenhet; jeg har sort belte i den sporten. Og i 1989 var jeg en av tre norske deltakere i VM i kampsport i Manila, hvor jeg for øvrig vant gull i stokkekamp, stick fighting, sier han liksom litt henslengt, som om han forteller at han tilfeldigvis rakk bussen i dag morges.

– Etter VM var det veldig naturlig for meg å reise til Japan, møte andre mestre innen faget og endelig få oppleve kulturen på nært hold. Jeg hadde planlagt å være der i tre måneder. Jeg traff andre mestre innen kampsport, men også en buddhistprest som i tillegg var zen-mester. Da jeg ba om å få gå i lære hos ham spurte han hvor lenge jeg hadde tenkt å bli. Jeg svarte tre måneder, og han ristet oppgitt på hodet. Men jeg ble i Japan i 13 år, gikk i lære, gikk i kloster, ble ordinert til munk – og etter noen års utdanning på klosterskolen ble jeg vigslet som prest, forteller Såzen Larsen Kusano – og forklarer at det nettopp var i klosteret han fikk tildelt navnet Såzen.

Nå er han Buddhistprest og dekanus for Det hellige freds kollegium, Den norske Sotozen Buddhistorden som har 250 medlemmer. 60-70 av dem bor på Sørlandet. Menigheten er aktiv og møtes ukentlig til kveldsmesse og zenmeditasjon.

– Om Kardemommeloven har noe til felles med buddhismen? Ja, det er helt sikkert! smiler Såzen Larsen Kusano i det han viser frem det rikt utsmykkede tempelet som befinner seg i et rom bak en dør fra kjøkkenet.

Såzen traff ikke bare kampsportmestre og buddhistprester under sitt opphold i Japan. Før han gikk i kloster giftet han seg med en japansk kvinne «på Shintoistisk vis», forteller han og avslører at det ikke er påkrevd av munker og nonner å avgi kyskhetsløfte innenfor denne tradisjonen. Kona Eri Kusano er for øvrig sverdmester og er innen faget en av de aller høyeste graderte utenfor Japan. Godt at buddhismen er en fredelig religion!

Månesnadder
Såzen Larsen Kusano liker ikke å kaste mat. Han lar poteten behold skallet på og skjærer bare bort det aller mest nødvendige av grønnsakene.

– I klosteret lærte jeg at vi ikke kaster bort et eneste riskorn!

I dag serverer munken ovnsstekte potetbåter med røkt havsalt og en rett som vel er en slags blanding av calzone og tortilla – og kanskje også empanadas? – med godsaker inni! Han har ikke glemt gamle kokekunster!

Månesnadder
til 4 personer
4 store poteter
olivenolje
røkt havsalt
4 tortilla-lefser
2 rødløk
½ squash
2-3 vårløk
litt purre
2 stilker stangselleri
½ rød paprika
3-4 fedd hvitløk
800g karbonadedeig
2-3 ss karri
1 ts tørket koriander
½ ss spisskummen
salt og pepper
200 g revet ost (fast mozarella eller annen ost)
1 egg til pensling

Vask potetene godt, del hver potet i 4 båter, gni potetbåtene inn med olivenolje, dryss dem med røkt havsalt, plasser dem pent på rekke og rad på rist på et bakepapir og sett inn i forvarmet ovn på 200 grader i ca. 45 minutter.

Finhakk løk, vårløk, purre, stangselleri, paprika og hvitløk. La løken surre i litt olje til den har blitt mør, tilsett deretter resten av grønnsakene og la det hele steke forsiktig noen minutter.

Stek karbonadedeigen for seg selv. Når den er stekt blandes grønnsakene inn og så skal det krydres. Her gjelder selvsagt smak og behag, men ta gjerne litt godt i!
(Såzen Larsen Kusano setter tortillaene i mikrobølgeovnen i 20-30 sekunder før han legger på fyllet. De blir smidigere å jobbe med da, sier han.)

Rør ut egget. Pensle rundt kanten av tortillalefsene. Legg kjøtt- og grønnsaksblandingen på den ene halvdelen av tortillaen, dryss revet ost over blandingen, brett over og «lim» sammen – bruk gjerne en gaffel til å presse sammen kantene. Pensle hver «pakke» på oversiden og sett i ovnen på 200 grader i noen minutter – til tortillaene har fått pen farge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s