Fiskegryte i det fri

Fisk med tang.

Ser du noe rødt og gult som glir lydløst på havoverflaten en stille morgen er det kanskje Lars Verket i kajakken du har fått øye på. Ikke for det; Lars padler i (nesten) all slags vær, og er virkelig lommekjent i sørlandsskjærgården. Han har et stort revir den mannen!

0

Å padle havkajakk er en aktivitet som brer om seg og som mange etter hvert har fått øynene opp for. En del av denne økte interessen skyldes helt sikkert den entusiastiske padle- ambassadør Lars Verket. Når han legger ut om friluftsliv i Agder sett fra et perspektiv noen centimeter over havoverflaten får noen og enhver følelsen av å ikke leve et fullgodt liv dersom man ikke padler. Han har tidligere skrevet boka ”Padleguide for Vest-Agder”. Her beskriver han både vakre steder og leirplasser, spennende steder å gå i land og annen nyttig informasjon. Nå skal Lars også gi våre naboer i Aust-fylket en padleguide. Den er under utgivelse nå.

– Padling ser vanskelig nok ut i seg selv, men du sier at man også kan fiske fra kajakken? – Javisst – det går helt greit, det!

Lars forteller om utallige fiskeopplevelser, og det er klart at selv for en erfaren padler er det en utfordring å få harpa full av sprellende pir. En gang gjorde han forresten en skikkelig fangst uten snøre. På vinterstid går torsken inn mot land, og i april i fjor tok Lars en 2-3 kilos torsk med padleåra!

– Nå er det vel slutt på sesongen for i år?
– Å nei, du! Jeg synes at desember på mange måter er den fineste padlemåneden! Da er det solnedgang hele dagen og det er som regel mange stille og fine dager på sjøen.”

 

Padlerens fiskegryte

ca ½ kg oppskåret fiskefilet
1 liten neve blæretang
0,5 l sjøvann
1,5 l ferskvann
2 store poteter i biter
litt hakket sellerirot
krydderurter: salvie, timian, persille
grovkornet sort pepper
3 ss olivenolje
1 ss hvetemel

Skyll tangen godt og legg den i gryta sammen med vann og potetbitene. Kok opp og la småputre 10-12 minutter. Fisk ut tangen og kast den. Tilsett fisk, selleri, urter, krydder og olje. Juster med litt mer salt hvis nødvendig. La småkoke 12-14 minutter. Rør ut melet i kaldt vann og rør litt av gangen inn i suppa. La det småkoke 5-6 minutter til og server!

Fisk dampet på tang

1 fisk (den fineste du fikk!)
et par never tang
grovkornet, sort pepper
1 sitron

Dekk bunnen i bålgryta med tang, fyll på sjøvann, men ikke så mye at det dekker tangen. Legg den rensede fisken oppå tangen, skjær eventuelt noen snitt i fiskeskinnet. Dryss pepper over og dekk fisken med mer tang. Sett på lokk og la dampe 12-14 minutter – lenger hvis det er tykkere fisk, sjekk at fiskekjøttet er løsnet fra beinet. Klem sitronsaft over fisken og spis!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s