Stekt torskeloin

– Når jeg vil lokke fram den der forelska-følelsen hos henne, da har jeg én oppskrift som er helt sikker, betror Kjell Erling Torjesen oss med et smil.
Det virker - hver gang!

Akkurat i det maten er ferdig og klar til å legges opp på tallerkener, kommer kona, Tove hjem. Timingen kunne ikke vært bedre.
Begge er enige om at det er han som står for det meste av matlagingen i familien. Kjell Erling er glad i å lage mat og har et betydelig repertoar av retter å diske opp med. Han er heller ikke redd for å prøve noe nytt.

– Vi er glad i kjøttretter – jeg liker for eksempel å lage burgere etter egen oppskrift. Ellers griller vi mye om sommeren. En av favorittene på grillen, og som faktisk er en av konas spesialiteter, er kylling trædd over en halvfull boks øl. Den oppskriften har hun etter grillkongen Craig Withson. Snakk om saftig og god rett! berømmer Torjesen
Men når Kjell Erling skal skape den helt gode og intime stemningen nytter det ikke med kjøttretter. Da er det torsk som gjelder. En litt hot variant, med chili og hvitløk.

– Ja, han imponerte meg virkelig med den der, sier Tove.

Kjell Erling Torjesen er daglig leder hos Jernia Einar Torjesen hvor de selger gryter, glass, bestikk … det meste til kjøkkenet av mer eller mindre nødvendige innretninger og det meste til matlaging i det hele tatt. Men her ser jeg ikke mange duppeditter?

– Det er ikke så lenge siden vi flyttet, og ved sånne anledninger får man jo ryddet og kvittet seg med en del saker og ting. Her er det en åpen kjøkkenløsning, og da er det spesielt viktig å ha litt rene flater og en viss ryddighet på benkene, sier han.
Jeg legger merke til at han har rikelig med skuffer og skap på det romslige kjøkkenet, så jeg regner med at der har han det som trengs – og litt til.

– Riktig redskap er viktig, gode kniver og stekepanner. Stekepanner skal ikke på oldsaks-samlingen, de skal brukes og holder ikke evig, uansett hva vi sier i butikken. Ellers består jobben min mest i å ligge under disken å bite av hyssing, spøker Kjell Erling Torjesen.
Som så mange andre har han litt ugreie barndomsminner med fiskebein som satte seg fast både her og der. Derfor har det vært lange perioder uten at fisk har stått på menyen. I de senere årene har han og kona blitt mer og mer glad i fisk, men passer på å få fisk uten ben, som dagens torskerygg.

– Ja, det blir noe helt annet – og et motstykke til å spise nåleputer! Fisken fanger jeg fersk i etasjen nedenunder, hos Fiskeeksperten i Lillemarkens, ler han.
Nå skal det nytes. Det er ganske rause porsjoner han legger opp. Han smiler.

– Det må være såpass. Det blir sjelden noe til overs, verken av fisk eller tilbehør.
Han legger fiskestykkene på tallerkenene og følger opp med potet, den hotte paprika/løk/chili/hvitløk-blandingen og til slutt squash og tomater.

Det ser ut til at Kjell Erling Torjesen har greid å imponere kona nok en gang.

 

Torsk med gnell

2 stk ryggfilet av torsk, hver ca 250 g (Kjell Erling tar litt hardt i og bruker to 300 grams fileter)
½ rød paprika
1 ½ løk
2 røde chili
2 fedd hvitløk
smør
1 squash
8-10 cherrytomater
1 dl fløte
salt
ferdig blandet fiskekrydder (eller pepper)
mandelpoteter

Strø godt med grovt salt over fiskestykkene, og skyll av med kaldt vann etter 15 min. Tørk av fisken med papir.
Krydre med fiskekrydder (eller pepper).
Grovhakk løk og paprika, finhakk hvitløk og chili (ta ut mesteparten av frøene først) og stek blandingen i smør på svak varme til alt er mørt.

Vask og skjær squash i tynne skiver, del tomatene i to og legg i en kjele. Tilsett litt fiskekrydder (eller salt/pepper) og en god skvett med fløte. La småkoke til fløten er tykk.
Potetene kokes med skallet på i ca. 15 minutter.

Fiskestykkene brunes kjapt i smør på høy varme (smøret skal bli litt brunt før fisken legges i panna). Snu fiskestykkene, skru ned varmen og stek på svakere varme i 6-10 minutter alt etter hvor tykk filetene er. Øs litt av smøret over fisken mens den steker. Når du ser at fiskekjøttet begynner å «skive seg» er alt klart, og du kan legge opp på tallerkenen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s