Rå fiskerett

Rå rett fra Rarotonga

Heidi Kvalvik gjorde alvor av drømmen. Hun tok seg fri fra jobben i kulturavdelingen på Samsen kulturhus, pakket kofferten for seg og sine to ungdommer og slo seg ned på en Stillehavsøy i et halvt år.

Alle ingrediensene får du enkelt tak i her hjemme

– Det er noe av det mest spennende og utfordrende jeg har gjort i hele mitt liv, og hvis du lurer på om oppholdet på Rarotonga var vellykket, kan jeg fortelle at jeg allerede har reist tilbake to ganger – og flere skal det bli! sier Heidi Kvalvik entusiastisk.

Rarotonga er en av de sørlige øyene, og den største, i øygruppen Cookøyene. Hovedstaden Avarua ligger her. Rarotonga har et folketall på drøyt 13 000.

– Men jeg lurer på hvor alle de folka er, for det virket mer som om det var noen få hundre, bare, da vi bodde der, forteller Kvalvik.

Hun forteller at der finnes skoler på Rarotonga, men dersom de unge vil utdanne seg videre, må de reise bort. Svært mange unge forlater øya og drar til New Zealand for å studere.

Det var en kombinasjon av eventyrlyst og ønsket om å komme bort fra hverdagens kjas og mas som førte Heidi Kvalvik til eksotiske Rarotonga. Sammen med barna Linn på 17 og Mads på 12 ønsket hun å gjøre en forandring i livet sitt, oppleve noe helt nytt.

– Jeg ønsket å reise skikkelig langt vekk. Jeg ville sette meg i en situasjon hvor det ikke var enkelt å dra hjem igjen dersom det skulle oppstå snev av hjemlengsel. Rarotonga oppfylte de kravene og hadde i tillegg et gøyalt navn, så derfor, svarer Heidi Kvalvik på spørsmålet om hvorfor hun valgte Rarotonga.

Det var i 2008-2009 hun og barna opplevde eventyret i Stillehavet. Et eventyr og et kjærlighetsforhold til Rarotonga som ikke slipper taket i henne. Ikke i datteren Linn Jeanett heller:

– Etter vår første tur fikk Linn virkelig smaken på det å reise og oppsøke fremmede steder. Hun har reist jorda rundt, så å si, og vært flere ganger på Rarotonga igjen. Og nå … Heidi Kvalvik bryter ut i en liten latter … – nå har hun funnet kjærligheten og venter barn med en mann hun traff på øya sist hun var der. Jeg skal bli bestemor, hahaha! Og de bosetter seg på Rarotonga! Så nå blir det garantert enda flere turer på meg også, jubler Kvalvik.

Heidi Kvalvik forteller om den herlige følelsen av å gå barbent i et halvt år, droppe mascaraen like lenge, oppsøke øde plasser, lagunen, bade og drive yogaøvelser. Hun forteller med stjerner i øynene om den vakre naturen, om at selv de mest spektakulære postkortmotiver fra sydhavsøyer ikke kommer i nærheten av virkeligheten. De flotte palmene, de som nærmest ligger langflate nedover sandstrendene, fargene, lyset, havet, uendeligheten.

– Jeg var nylig på Rarotonga i en måned og feiret 50-årsdagen min.

Kvalvik smiler. Hun forteller at de leide et hus på øya da de bodde der. I hagen fant de nesten alt de trengte til husholdningen: papaya, bananer, kokosnøtter, pasjonsfrukt, brødfrukt og mye mer. Frokost besto vanligvis av kokosnøtt-juice, kokoskjøtt, pasjonsfrukt og bananer.

– All maten hang jo på trærne! Vidunderlig! I tillegg til det som grodde opp av jorda så var det fisk det gikk mest i. En av de mest kjente rettene fra Rarotonga er Ika mata, en fiskerett hvor man vanligvis brukte tunfisk, yellow tuna, men også andre fiskeslag. Det er den jeg skal prøve meg på nå, for første gang, ler hun, og insisterer på at hun ikke er særlig kjent for å mestre kokekunsten.
– Men jeg har jo fostret opp ungene, og de har fått det de trengte, tror jeg nok, sier hun med sørlandsk understatement og nikker i retning av sønnen Mads på over to meter.

 

Ika mata
(2 personer)

I denne retten brukes rå fisk. Den blir riktignok «kokt» i lime/sitronsaft, men bør være av fersk og god kvalitet, såkalt sushi-kvalitet. Dersom du legger fiskestykkene i fryseren et par timers tid, og deretter lar dem halvtine blir den lettere å skjære i tynne skiver med en skarp kniv. Jo tynnere skiver, jo kortere marineringstid!

300-400 g filet av hvit, fast fisk i sushi-kvalitet. Heidi brukte kveite og breiflabb, men ryggfilet av brosme er et godt alternativ.
Saften av 1 sitron og 1-2 lime
1 vårløk i biter
1 rød chili, finhakket (behold for all del frøene, de skaper et nødvendig sting)
½ rød løk i skiver
1 tomat i biter
½ rød paprika i biter
½ boks kokoskrem
Salt

Skjær fiskestykkene i tynne skiver og legg i en bolle. Hell lime/sitronsaften over og bland godt sammen. Dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet minimum ½ time. (Veldig tynne skiver trenger ½ time i marinaden, tykkere skiver bør få et par-tre timer i lime/sitronbadet).

Når fisken er marinert, bland inn kokoskremen og halvparten av de oppskårne grønnsakene. Smak til med salt. Dryss over resten av grønnsakene og server.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s