Fylte paprika

Paprika fylt til randen

Fylt paprika serveres gjerne ovnsbakt. Elena gjør det på en annen måte.

IMG_1969

– Dette er kanskje ikke akkurat en typisk russisk rett, men det var sånn jeg lærte den av min mor i St. Petersburg, sier Elena Nikolaisen.

Rutinert håndterer hun den skarpe kniven, skjærer hull rundt stilkene og rensker paprikaene med noen kjappe snitt før hun banker dem lett mot benkeplaten for å få ut de siste frøene.

Elena er spesialsykepleier og jobber som miljøterapeut. I tillegg driver hun sin egen praksis som akupunktør. Hun har bodd i Kristiansand i 15 år.

– Tidligere savnet jeg det å kunne gå ut på konserter og andre fine sceneforestillinger, sånn som jeg kunne gjøre i St. Petersburg når som helst. Men etter at Kilden kom, har jeg hatt mange flotte opplevelser av den typen her i Kristiansand også, sier hun.

St. Petersburg, som av mange regnes som en av verdens vakreste byer, har selvsagt mye mer å by på for kulturinteresserte mennesker enn Kristiansand har. Med over fem millioner innbyggere, et utall av parker, museer, gallerier, konsert- og teatersaler er St. Petersburg – som også blir kalt Nordens Venezia på grunn av alle kanalene og sin nærhet til vannet – en storby i øverste divisjon.

– St. Petersburg har elva Neva, Kristiansand har Otra, den liker jeg! Og så liker jeg omgivelsene rundt byen – det er veldig flott å gå tur her, sier Elena.
Hun har tatt med seg en del av den russiske matkulturen til Kristiansand. Blini, de spesielle russiske pannekakene – og borsjtsj, russisk rødbetesuppe, er noen av rettene hun har på menyen innimellom.

– Å bruke rødbeter er veldig typisk for russiske retter, for eksempel i salater. Jeg pleier å lage en salat med masse forskjellige kokte grønnsaker, og så skal det være rødbeter og hjemmelaget surkål, litt oljemettet vinagrette …, sier Elena med et blikk som blir mer og mer drømmende.

Hun ler fort og innrømmer at akkurat nå angret hun litt på at hun ikke heller presenterte nettopp den salaten. Men denne gang blir det altså mors oppskrift på fylte paprika.

– Ja, det er sånn min mor lærte meg det, men litt forandringer har jeg vel gjort. For eksempel husker jeg at hun brukte en annen type paprika, noen som var smalere og lengre. Og så kan det være fint å bruke paprika med forskjellige farger. Men i dag bruker jeg de fineste jeg fant, og de var altså røde. Jeg synes det er mest gøy med fargerike retter, sier Elena og kniper av noen persilledusker til å pynte med til slutt.
Hun hakker løk og hvitløk og noen små strimler med rød chili. Risen har hun allerede kokt i noen få minutter. Så blander hun alt sammen inn i den rå kjøttdeigen, fyller blandingen inn i hver paprika og setter dem med åpningen ned i en vid kjele. Grønnsakene er ferdig kuttet i biter, hun legger dem rundt paprikaene, har på salt og pepper og fyller på vann.

– En ideell rett til å få ryddet litt i kjøleskapet, i dag var det gulrot, squash og paprika som lå i grønnsaksskuffen, og det passer utmerket som tilbehør i grønnsaksbuljongen, sier Elena.

Snaut to timer senere serverer hun den saftige, smakfulle retten, etter å ha garnert med persille og en skje rømme.

 

Fylt paprika i grønnsakbuljong
middag til 3 personer

6 store, fine paprika
½ kg kjøttdeig
1-2 løk – finhakket
2-3 fedd hvitløk – finhakket
150 g langkornet ris, kokt i 5-6 minutter
litt finhakket chili
salt og pepper
Gulrot
squash
paprika i ulike farger
eventuelt flere grønnsaker

Skjær rundt stilken på paprikaen og rensk ut innmaten. Bland kjøttdeig, ris, løk, hvitløk, chili, salt og pepper og fyll dette inn i hver paprika.
Sett paprikaene med åpningen ned i en vid kjele. Rens og kutt grønnsakene i biter, legg dem i kjelen, ha på litt salt og fyll vann til et lite stykke opp på paprikaene. Kok under lokk på svak varme i 1,5 – 2 timer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s