Fylte grønne bananer

Cubanske spesialiteter med grønne bananer

– Jeg bruker bare rene råvarer og friske urter. Det eneste unntaket er at jeg bruker spisskum som tilsetting i karbonadedeigen. Det synes jeg er helt nødvendig, sier Iliuska Espinosa.

Iliuska Espinosa
Det står cubansk mat på menyen i dag, og Iliuska Espinosa har besøk av venninnen Olga Overgaard og hennes mor, Gladys Castillo. For en sjelden gangs skyld skal de to venninnene lage litt typisk cubansk mat sammen. Det skjer nemlig ikke så ofte, verken hver for seg eller sammen, at hjemlandets spesialiteter står på bordet. Ekstra moro blir det i kveld når også Olgas mamma er på besøk helt fra USA.

– Jeg var nylig på Cuba og besøkte familien. Det er alltid en fantastisk opplevelse, sier Iliuska Espinosa som blant annet har sin 98 år gamle bestemor boende der.
– Når jeg kommer til Cuba disker familien alltid opp med svinekjøtt, gjerne koteletter – for ikke å forglemme bønner av alle slag! De vet godt at jeg simpelthen elsker bønner! Det er virkelig noe av det jeg forbinder med Cuba, og så er det sunt, utbryter Iliuska Espinoa begeistret.

Hun vokste opp i storbyen Havana, og kom til Norge og Kristiansand for 16 år siden. Her trives hun utmerket.

Iliuska Espinosa tar innledningsvis ansvar for styringen på sitt eget kjøkken, men dette dreier seg om å tilberede tradisjonell cubansk mat, derfor vet alle tre nøyaktig hva de skal og må gjøre til enhver tid. Fra høyttalerne flyter cubanske rytmer ut i rommet, snart dufter det av grillet paprika, løk og tomat, snart blander det seg inn noen toner av frisk koriander, timian og oregano, litt hvitløk og stekt karbonadedeig. Det svinger på kjøkkenet nå. Iliuska Espinosa smiler og ser strålende fornøyd ut før hun utbryter: – Dette blir godt!

Heller ikke Olga Overgaard lager mat fra Cuba særlig ofte. Det handler om å tilberede noe raskt og enkelt når hun kommer hjem fra jobb.

– Mitt sterkeste og beste matminne fra Cuba er fra en nyttårsaften da en hel gris ble grillet over glørne, sier hun og trekker opp et lunt smil.

Cuba er rik på kultur, på livsglede og varme. Denne Karibias største øy og største stat rangeres svært høyt på FNs globale indeks for menneskelig utvikling, noe som i første rekke skyldes satsingen på helse og utdanning. Men Cuba har vært fattig på penger, på mat, på materielle goder.

– Det var rasjonering av matvarer, kjøtt var forbeholdt barn og gamle. Og matolje var dyr, så dette var ikke hverdagskost, selv om det for så vidt er enkel mat, sier Olga Overgaard om maten de tilbereder.

Da hun var tretten år flyttet hun med familien fra landsbygda på Cuba til storby i USA. Mamma Gladys Castillo bor fortsatt i Houston i Texas og har tatt turen til Kristiansand for å feire barnebarnets ettårsdag.

– Vi bodde i et cubansk nabolag i USA og de fleste snakket bare spansk, sier Olga, som etter fire år i Kristiansand selv snakker utmerket norsk.
Men når det oppstår små uklarheter slår hun over på perfekt amerikansk-engelsk, og sammen med mamma Gladys og venninnen Iliuska Espinosa går det i et forrykende tempo på spansk, ispedd bøttevis av latter og mimikk. Plutselig er all maten ferdig, og nå skal det nytes.

Grønn banan brukes i matlagingen i hele Latin-Amerika. Den anvendes på nesten samme måte som vi bruker potet. Bananen kan skjæres i tynne skiver og stekes som chips, den kan moses og behandles på mange måter. Den må ikke forveksles med den søte, gule, modne saken som vi finner i frukt- og grønnsaksavdelingen på supermarkedet, dette er virkelig noe helt annet. Du finner den i innvandrerbutikkene – og gjett om jeg skal prøve meg!
Tomat/paprikasaus
Sett tre store tomater, et par løk i båter, to-tre fedd hvitløk og en stor rød paprika på et ildfast fat og inn forvarmet ovn. Sett grill på topp styrke og ta ut fatet når skinnet på paprikaen er svartbrent. Skrell tomater og paprika, legg alt i en bolle, tilsett litt salt og pepper, eventuelt litt chili, og kjør stavmikseren til det blir en fin, tykk saus. Tilsett litt finhakket koriander og eventuelt litt andre krydderurter.

Tostones de platano macho – frittert grønn banan
(4 personer)

2-3 grønne bananer
en skål med kaldt vann, et knust fedd hvitløk og litt salt
rapsolje til fritering
Skrell bananene og del opp i stykker på cirka 2 cm. Kok møre i en kjele med varm olje, fisk dem ut med en hullsleiv. La kjølne litt. Klem dem flate – bruk den flate siden på en stor kniv. Dypp de flatklemte bananbitene i vannskålen med hvitløk og salt. Friter bananene til de får gyllen farge, la renne av på husholdningspapir. Serveres lune sammen med tomat/paprikasaus.

Tostones rellenos con picadillo de res – fylte grønne bananer
(4 personer)

3-4 grønne bananer.
Tomat/paprikasaus
godt krydret, stekt karbonadedeig
revet ost til gratinering

Skrell bananene og del opp i stykker på cirka 2 cm. Kok møre i en kjele med varm olje, fisk dem ut med en hullsleiv. La kjølne litt. Klem dem flate – bruk den flate siden på en stor kniv. Form de flatklemte bananbitene i en muffinsform. Legg en skje tomat/paprikasaus i bunnen, fyll opp med stekt karbonadedeig – og sett i ovn på 200 grader i 10 minutter. De siste to-tre minuttene med revet ost på toppen. Anrett på fat og server med tomat/paprikasaus.
Som forrett serveres en eller to. Til et helt måltid trenger man flere, kanskje 4-5.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s