Tomatisert fiskesuppe

Et herremåltid

Den dagen Bjørn Aurebekk feiret sine 60 år var kunstnerverkstedet på Myren Gård godt befolket. Over 70 gjester deltok i hyllesten til jubilanten. Selv hadde Bjørn forholdt seg litt avventende til hele feiringen, men han hadde sendt ut invitasjoner. Han husket bare ikke riktig til hvor mange, og det var ikke ”S.U.” på invitasjonene.
”Så hva blir menyen, da?” spurte jeg. ”Pizza?” sa han spørrende.

Et Herremåltid

Foto: Arve Lindvig

Bjørn Aurebekk er en hyggelig og imøtekommende mann og har derfor heldigvis mange venner. Så det ble en middelhavs, tomatisert fiskesuppe på menyen. ”Et skikkelig herremåltid!” sa Bjørn fornøyd, og det ble suppe nok til alle gjestene.

Begrepet ”herremåltid” beskriver jo et måltid med kvalitet. Det er et slags ”aller beste” eller i alle fall et overordentlig godt måltid. Beskjedenhet forbyr meg således å gå dypere inn i vurderingene av måltidet etter disse kriterier.
Suppe er ypperlig meny i store selskaper. Kanskje særlig, som i dette tilfellet, når man ikke vet nøyaktig hvor stort selskapet blir. Jeg har servert luksusfiskesuppe som hovedrett i bryllup. I mer uformelle sammenhenger kan man opprette suppestasjon hvor verten øser opp. Det var mer den stilen her. Loftet på låven på Myren Gård, kunstnerverkstedet, med kunstnere, kunstnervenner og kunstinteresserte til stede for å feire 60 årsdagen til Bjørn Aurebekk, hadde nok et noe bohemaktig preg over seg. Det ble litt dugnad over serveringen, hvor suppeskålene ble satt fram og fylt med litt fisk, litt skjell og litt reker – samt dryss av hakket persille og deretter fylt opp med selve suppa. Uformelt, ja, men absolutt stemningsskapende og sosialt.

Forskjellen på å lage mat til familien og til et stort selskap er størrelsen på grytene og effekten på kokeblusset.

 

Tomatisert fiskesuppe
(4 personer)

2 liter fiskefond
8 store, solmodne tomater
2 stilker stangselleri
1 liten løk
1 bouquet garni (krydderkvast)
Salt
Pepper
¼ rød chili
1 fedd hvitløk
400g hvit fiskefilet i terninger
1 nett blåskjell
1 liten boks hermetiske reker
½ kg ferske reker

La fiskefonden stå og trekke med en kvast krydderurter (timian, persille, løpstikke, oregano). Fiskefond lager du selv ved å koke avskjær (uten gjeller og blod) med løk, gulrot og sellerirot i 29 minutter, sile av og la koke til væsken er halvert. Eller kjøp på brygga.
Tomat, stangselleri, hvitløk, løk og chili hakkes og kokes forsiktig opp, uten vann, la koke ca. ½ time til det har grøtet seg. Ta ut krydderkvasten av fiskefonden, press tomtatblandingen gjennom et grovt dørslag opp i gryta og bland godt. Smak til med salt og pepper. Server suppa for seg og lettkokt, lettsaltet fisk, dampede blåskjell og reker på fat ved siden av. Dryss hakket persille over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s