Elgkarbonader

Høst i skogen

Noen få minutters biltur ut av byen bringer oss til områder med et ypperlig jaktterreng. Den tradisjonsrike elgjakta er i gang.

Bjørn Aurebekk i et sjeldent øyeblikk foran komfyren II

– Jeg lager ikke mye mat, i grunnen, men akkurat disse her kan jeg, sier Bjørn Aurebekk.

Han er nok mer rutinert med penselen eller lito-pressa enn ved komfyren hjemme i Torridal. Det er først de siste tre-fire årene han har fått sansen for å lage viltkarbonader. Oppskriften som presenteres kan også brukes med annet kjøtt enn elg, for eksempel hjort.

– Det er jo elg og hjort det går i, sier han, og forteller at her om dagen spankulerte det en hjort like forbi kjøkkenvinduet.

– Den forsvant ganske kjapt, og bikkja som sto i gården fikk jo los da, så litt spetakkel ble det på tunet.

Den kjente billedkunstneren har gått på jakt her i Torridaltraktene siden han var guttunge. Det er en tradisjon han liker å vedlikeholde. Selv er han ikke den som alltid trekker i avtrekkeren, men et jaktlag eller to er han alltid med på. Kvoten for jaktlaget hans i år var en elg. Og den felte de raskt.

– Det var nok en stor opplevelse for 16 årige Atle Sørensen å felle sin første elg. Han hadde sin far ved sin side, så det var fullt lovlig for den unge mannen å være skytteren, sier Aurebekk.

Bjørn Aurebekk legger hvert år noen få kilo viltkjøtt i fryseren som medlem av jaktlaget. De senere årene har han fått interesse for å lage viltkarbonader. Han har studert litt forskjellige oppskrifter, blant annet mesterkokken Arne Brimi sine, men han har også prøvd seg fram litt og funnet sin egen måte å gjøre det på.

– Jeg tror at de bløtlagte brødskivene er viktige for å få karbonadene saftige og fine i konsistensen. Og noen baconskiver i panna under stekingen bidrar til litt ekstra god smak, mener Aurebekk.

Og visst smaker det vilt, skog og høst av Bjørn Aurebekks elgkarbonader!

Elgkarbonader

800 g oppmalt elgkjøtt
3 ts salt
1 ts pepper
12-15 knuste einerbær
½ muskattnøtt, malt
2 ss potetmel
3 dl fløte
1 egg
2 skiver grovt brød (uten skorpe)
1 finhakket sjalottløk
Litt skivet bacon
Smør til steking

Bløtlegg brødet i vann, klem ut vannet og smuldre det sammen med elgkjøttet og resten av ingrediensene. Form runde boller og klem de flate. Stek karbonadene i smør på middels høy varme sammen med baconskiver, ca. 3-4 minutter på hver side. Kok ut stekepanna med litt vann og ta vare på denne sjyen.

 

Brun saus med smak fra skogen

100 g sopp i skiver (gjerne kantarell)
50 g smør
1-2 sjalottløk, finhakket
2 ss hvetemel
Sjyen fra stekingen
2-3 dl viltkraft (vanlig kjøttbuljong kan også brukes)
Salt & pepper

Smelt smør i en kjele. Ha i sopp og sjalottløk og la surre på middels varme til løken blir blank. Rør i hvetemel og la det småkoke under omrøring i 5 minutter. Tilsett kraften fra karbonadene og viltkraft. Rør godt når væsken tilsettes så det ikke blir klumpete. La det småkoke i noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Server karbonadene i sausen, med tyttebær og poteter, samt de grønnsaker du ønsker eller har for hånden.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s