Makrellkaker

Pelagisk pasjon

– I sesongen er det bare å hente makrell, så mye jeg gidder, rett utenfor stuedøra. Makrell er godt, men som med det meste er det grenser for hvor ofte man har lyst på makrell til middag. Så begynte jeg å lage makrellkaker.

makrellkaker hovedbilde

Bjørn Jordan er en eventyrer, en livsnyter og en nysgjerrig sjel. Han kjører Harley Davidson i tillegg til en gammel BMW veteranmotorsykkel som han har hatt lenge – siden den var nesten ny, og som han sjøl holder i stand. Han eier også en veteran militær terrengbil. Han kan observeres på vei til og fra jobben på rulleski eller sykkel når været tillater det. Han bor med ”te’an i tanga” og er en ivrig padler og seiler. Han er friluftsmann også vinterstid. Som avdanka ishockeyspiller liker han å døtte på de fra Sødal når bandy er på menyen. Ellers går det i turlangrenn og trening der det måtte være snø. Han er definitivt en mann for alle sesonger. Makrellkaker, derimot, er mer sesongbetonte, og det ville Bjørn gjøre noe med. Læreren fra Katedralskolen har seilt tur-retur Karibien og har mange ganger fundert over dette med holdbarhet på matvarer. Biff kan oppbevares i tette glass med matolje, fisk er best fersk. Alternativet på turen ble fiskehermetikk.

Hjemme eksperimenterte han med makrellkakeoppskrifter. Som naturfaglærer kjenner han til antioksidanter og frie radikaler(e). Sørlendinger flest tror ikke at makrellprodukter holder seg i fryseren mer enn et par måneder, noe Bjørn mener motbevises her. Kakene er testet på elever i et smaksprosjekt over ett år. Testpanelet var ellers kona, svigermor, to sønner og Ian Bryceson, fiskeribiolog fra Tanzania/Norge (http://www.umb.no/noragric/staff/cv/bryceson.pdf)
Alle bevitner at makrellkakene smaker utmerket etter ca et halvår nedfryst. Bjørn påstår at de smaker like godt etter et år men nå er jo han litt gammal.

 

Bjørn Jordans makrellkaker

(50% volum) Feit og rund høstmakrell, uten hode,
hale og innmat kvernes. Beina også.

(50% volum) Kjør i kverna:
25 % potet
15 % gulrot
7 % kålrot
3% løk, selleri, purreløk, knutekål og
event. andre rotfrukter.
Bland grønnsakene.

Tilsett 1 egg per kg fiskefarse, krydre med f.eks pepper, muskat, fiskekrydder, dill, persille, fennikel, osv. Ikke salt nå!

Bland sammen alt og smak til med litt salt.
Tips: Del farsen i to og tilsett hviltløk til halvparten.

Etter ute-steking i flytende Vita hjertego (for mye varme ødelegger de umetta fettsyrene) og avkjøling går kakene i fryseren.
I følge teorien og oppskriften konserverer grønnsaker og poteter det umetta fiskefettet.
C-vitamin og andre antioksidanter hindrer oksygenets iver etter å bryte dobbelt og trippel-bindinger og dermed harskning.

makrellkaker - teaser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s