Vakker, velsmakende, vegetarisk

Camilla Bøksle foretrekker vegetarkost. Helst bruker hun økologiske ingredienser.

Salsa, nøtteblanding, råkost og potetform - det er klart for servering

– Jeg var 19 år og hadde forlest meg på Agatha Christie, så jeg dro til England og ble der i tre år. Jeg jobbet blant annet på en biodynamisk gård. Det var en sånn gammel Downton Abbey-herregård i en landsby utenfor Gloucestershire. Jeg fungerte som en slags altmuligdame. Hver dag lagde jeg mat til 16 personer, og ingrediensene hentet jeg ute i den store låven. Om vinteren ble jeg nødt til å lære meg mange måter å tilberede gulrøtter på, kan du si, sier Camilla Bøksle og ler.
Camilla elsker å lage mat. Hun liker saktens å bla i kokebøker, men da mest for å hente inspirasjon. Det er svært sjelden hun følger en bestemt oppskrift. Aller helst liker hun å åpne kjøleskapet og se hva hun har lyst til å lage i dag. Slumpe litt, bruke det hun har. Hun har også blitt en kløpper til å ta vare på og tilberede rester.
Hun handler en gang i uka, og synes det er et befriende handlemønster. Aller mest handler hun økologisk, og aller mest går det i grønnsaker.
– Vi spiser for det meste vegetarkost her i huset, men også egg, melk og fisk går det litt av. Men hovedinnholdet i et måltid er grønnsaker – mens fisk, for eksempel, er litt mer som tilbehør, sier Camilla.
Oppholdet i England var lærerikt, forteller hun. I tillegg til at den engelske landsbygda var akkurat slik hun hadde forestilt seg, med morgentåken som lå tungt over engene, landhandleren som solgte melk og ost – og litt sånn Miss Marple-stemning, ble hun dyktig på matlaging. Kanskje særlig på litt improvisert matlaging.
-Jeg hadde en bratt læringskurve, og fikk veldig sansen for vegetarmat. At jeg senere, da jeg kom tilbake til Norge, begynte å jobbe med barn og mat var bare helt naturlig for meg. Jeg jobbet i Steinerbarnehagen med mat som pedagogisk hovedmål hvor vi voksne og barna lagde avanserte økologiske vegetarretter sammen daglig. Jeg synes det er fint å tenke på at jeg har bidratt til at flere barnekull har lært seg å bli glad i vegetarkost, sier Camilla Bøksle, som fortsatt holder seg til faget: hun jobber på den økologiske butikken sans & smak i Lillemarkens. Der sitter hun jo praktisk talt midt i matfatet.
Camilla forteller at overgangen til å bruke hovedsakelig vegetarkost kom gradvis – i takt med at aversjonen mot kjøttindustrien, særlig kyllingproduksjonen, økte.
– Dessuten er det sunnere. Og jeg tør si billigere. En periode i livet da vi hadde litt dårlig råd var det veldig greit at både vi voksne, og ikke minst barna, var glade i bønner og linser – og brennesle-suppe, slår hun fast. Og flirer litt.
Med hovedsakelig vegetarkost, et økologisk egg og et glass økologisk melk hver dag, dekkes alle behov for vitaminer og proteiner. Man blir sunnere og immunforsvaret blir styrket.
– Det er dessuten smakfullt og fargerikt. Hvis man passer på å ha friske grønnsaker på kjølen og gjerne litt nøtter, spirer og grønnkål som kan brukes til garnityr – det gir forresten også en fin substans til måltidet – kan man lage de vidunderligste retter. Og til slutt: Takk og pris for foodprosessoren! utbryter Camilla Bøksle i det hun kverner de siste grønnsakene til råkosten gjennom maskinen.
Potetformen sto riktignok i ovnen på forhånd, men jeg garanterer: Hele det fargerike og velsmakende måltidet var ferdig på under halvtimen!

 

Camillas mandagsrett
(til 4 personer)
Potetform
½ dl fløte og litt vann 4 poteter i skiver
½ pastinakk
1 søtpotet i båter
½ ts honning
1 ts havsalt
200 g fetaost i biter
et dryss potetkrydderblanding (sans & smak)
Dekk bunnen i en ildfast form med fløte og vann. Legg alle ingrediensene lagvis i formen og dryss over litt potetkrydder. Settes i forvarmet ovn på 200 grader i ca. 1 time. Serveres varm sammen med salsa og råkost (se oppskrift)
Mens potetformen godgjør seg i ovnen lager du resten av middagen:

Salsa
1 mango
½ rød løk
½ paprika
3 tomater
1 fedd hvitløk
saften av ½ sitron
3 ss olivenolje
½ ts havsalt
Skrell og rens mangoen. Kjør alle ingrediensene i foodprosessoren.
Råkost
1 rødbet
2 gulrøtter
1 båt hodekål
saften av ½ sitron
1 ts honning
2 ss olivenolje
litt havsalt
Rens rødbet og gulrøtter, kjør alt gjennom et råkost-jern.
Spirer, finhakket grønnkål, ristede nøtter (cashew, mandler, sesam, solsikkekjerner ristet i kokosolje) og avokado som garnityr.

Råkost
1 rødbet
2 gulrøtter
1 båt hodekål
saften av ½ sitron
1 ts honning
2 ss olivenolje
litt havsalt
Rens rødbet og gulrøtter, kjør alt gjennom et råkost-jern.
Spirer, finhakket grønnkål, ristede nøtter (cashew, mandler, sesam, solsikkekjerner ristet i kokosolje) og avokado som garnityr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s