Rått og godt – alternativ taco

Etter en fet jul passer det med en sunnere meny, fri for tunge kjøttretter og sauser. Raw food tilbyr et alternativ helt i den andre enden av skalaen.

IMG_2232
Tina Mersland disker opp med taco i raw-food-variant. Det mest påfallende er at fyllet ikke inneholder kjøttdeig, at ingrediensene pakkes i et salatblad og ikke i ei lefse eller et tacoskjell – og at ingen av ingrediensene er varmebehandlet. Det smaker godt!
Selv gikk hun over til glutenfri mat for om lag sju år siden, og for to og et halvt år siden konverterte hun til vegansk kosthold. Hun har mannen med på laget, mens de tre barna bestemmer selv hva de vil spise når de er ute av huset. Og det er greit, sier hun.

– Jeg vil aldri tre noe nedover hodene på dem, men håper selvsagt at de kommer etter en gang.

Å være veganer betyr at man ikke spiser kjøtt, fisk eller produkter som stammer fra dyr. Raw-food er økologisk, plantebasert mat som ikke er varmebehandlet.

– Det er egentlig litt rart at dette kalles alternativt, all den tid det er det denne typen mat vi er skapt til å spise. Det opprinnelige har blitt alternativt. Synd, men sånn er det, sukker Mersland.

Hun forteller at raw-food ikke skal varmes til over 42 grader celsius, for da dør enzymene.
– Med raw-food får vi optimalt med næring, og det tar ikke lang tid før de positive resultatene kommer: veldig raskt vil du merke det på hud, hår, humør, overskudd, vekt. Du blir mer levende av å spise levende mat, smiler hun, og fremstår selv nettopp som en levende reklame for denne livsstilen.

Hun understreker at hun ikke er 100 prosent raw, men at det antageligvis kommer til å skje en gang i fremtiden, ettersom effekten er så stor.

Kostholdsveileder Tina Mersland er ofte å finne bak disken hos sans & smak, den lille økologiske butikken i Lillemarkens. Her gir hun råd og tips til nye og gamle kunder.

– Det er litt ekstra pågang akkurat nå etter jula, mange ønsker å kompensere for et kanskje noe overdrevent inntak av juleribbe med noe som ikke inneholder animalsk fett. Og interessen for vegansk mat stiger, noe vi merker på sans & smak. Og når vitenskapelig tester viser at vegetarianere lever lengre, ikke har hjerte-karsykdommer og andre vanlige livsstilsykdommer, er det klart mange blir nysgjerrige på livsstilen, forklarer hun.

Selv om Tina Mersland sverger til noe som mange vil oppleve som et asketisk matinntak, insisterer hun på at hun får i seg alt hun trenger, og at de kostholdsvanene hun har etablert utelukkende gir gevinster. Samtidig er hun ingen matmisjonær. Hun bare konstaterer at dette virker utrolig positivt på henne, men ønsker å inspirere andre og holder kurser og foredrag om alternativt kosthold.

Mersland blander ingredienser til det som erstatter kjøttdeigen i tacoretten. Det er valnøtter, solsikkefrø, løk, hvitløk, chilipulver, spisskummen og tamari, som er en glutenfri soyasaus . Hun forteller at raw-food smaker mildere, ettersom det ikke er varmebehandlet, og at man derfor må dra på litt med krydder og smak for å gi rettene mer fylde. Hun sprinkler en klype lys rosa Himalayasalt over det hele til slutt.

– Jeg bruker bare Himalayasalt. Det er rikt på mineraler og sporstoffer – sånt som vi trenger, sånt som ikke lenger finnes i vannet vi drikker, sier Tina Mersland før hun utdyper sitt kostholdsvalg:

– For meg er det viktig å spise økologisk for å unngå unødvendig giftstoffer i kroppen og ikke minst leve en miljøvennlig og bærekraftig livsstil som er best for kloden, mennesker og dyr.
Raw food taco
(4 personer)
Raw “kjøttdeig”:
2 dl valnøtter, 2 dl solsikkefrø, 1/2 hakket løk, 3-4 fedd hvitløk, 2 ts agavesirup ( som er et sunt søtningstoff som blir brukt i raw food), 1 ts chillipepper 2 ts paprikakrydder, 2 ts spisskummen, 3 ss tamarisaus, eller du kan tilsette salt og bruke litt van hvis deigen blir for fast.
Fremgangsmåte: Kjør alle ingredienser i foodprossesor, unntatt koriander. Kjør til en deig, men la den være litt grov, som vanlig kjøttdeig. Tilsett hakket koriander til slutt og rør godt.
Raw salsa:
6 tomater, gjerne ekstra modne, 1 rød chili, 4 fedd hvitløk, 1/2 rødløk, 2 ts agavesirup, en neve hakket koriander, litt sitronsaft og salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte: Hakk tomatene, tilsett gjerne litt soltørket tomat for mer fylde i smaken, fjern frø fra chilien og hakk den sammen med hvitløk, rødløk og koriander. Bland alt i en bolle og tilsett agavesirup, sitronsaft og salt og pepper til slutt.
Raw guacamole:
2 avokado, 4 ss hakket koriander, salt, pepper og sitronsaft etter smak.
Fremgangsmåte: Del avokado i to, fjern steinen og grav ut kjøttet med en spiseskje. Knus avokadoen med gaffel og sprinkle over sitronsaft raskt for å unngå at guacamolen blir brun. Bland inn hakket koriander og salt og pepper etter smak.
Til servering:
1 hode valgfri salat, f.eks hjertesalat, issalat, endive, 1/2 agurk hakket, 1/2 hakket rødløk, 1 boks mais eller hva du liker. Tacofyll har ingen grenser!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s