Spaghetti alle vongole

Etter å ha feriert utenlands og fått servert lokale, regionale eller nasjonale spesialiteter vi ikke hadde smakt før, hender det at vi ønsker å gjenskape et slikt minnerikt måltid hjemme.

Små skjell - stor smak

Å gjenskape gastronomiske ferieminner
Mange av oss har ymse erfaringer med å ta med hjem ulike nærings- og nytelsesmidler fra ferielandet vi har besøkt: Den vinen som bare var sååå god den siste kvelden sammen med våre nye venner, og som vi derfor tok med oss hjem full kvote av, viser seg å være temmelig middels i møte med norsk hverdag. Et fantastisk måltid er også gjerne noe man minnes fra ferien. Og har du for eksempel vært i Italia og spist en vidunderlig rett kalt spaghetti alle vongole, kan du faktisk gjenskape måltidet her på Sørlandet.
Spaghetti alle vongole – spaghetti med små skjell – er en klassisk italiensk rett som serveres fra nord til syd. Særlig på kyststrekningen mellom Roma og Napoli er den nærmest for nasjonalrett å regne. I Terracina, som ligger midt mellom disse to storbyene, kappes restauranter og spisesteder om å ha den beste Spaghetti alle vongole.
Vongole er små middelhavsskjell. De likner litt på hjerteskjell, som også kan brukes i denne retten, men i kjent stil er det kun originalen som teller for italienerne. Og på typisk italiensk vis er dette en svært enkel rett å tilberede. Her hjemme kan man bruke andre typer skjell, bevares, men om sommeren kan man få ferske vongole på fiskebasaren. Ellers finnes det også frosne å få tak i. Og dersom det er mulig bruker man selvsagt vongole i denne retten.
Det er grovt sett to varianter av spaghetti alle vongole, nemlig med og uten tomat. I tillegg foretrekker mange at den er litt «piccante», det vil si at den er smaksatt med litt finhakket chili.
Ingrediensene er altså spaghetti, skjell, olivenolje, persille, hvitvin – og eventuelt tomater. Chili – om man foretrekker en hottere variant.
Hos Marisa, fred over hennes minne, kunne man tidligere få byens beste spaghetti alle vongole. Den ble servert på hennes Trattoria Capitolium, som i virkeligheten var en del av familiens leilighet. Om sommeren hendte det at man kunne få hennes legendariske rett servert utendørs, på den 2000 år gamle romerske hærveien Via Appia Antica, alle veiers mor, som fremdeles går over piazzaen i gamlebyen. Da var det Marisas stolte sønn som serverte, han som til daglig jobber som trafikkbetjent i byen.
Nå er Marisa og trattoriaen borte. Kampen om den beste spaghetti alle vongole står nå mellom de eksklusive restaurantene med sjefskokker i stjerneklassen, som det finnes mange av, og byens utallige mindre spisesteder og strandbarer med erfarne husmødre leid inn for turistsesongen, som det finnes enda flere av. Det er slettes ikke gitt at stjernekokkene rangeres høyest i akkurat denne øvelsen.

 

Spaghetti alle vongole
(4 personer)
1 kg vongole
800 g spaghetti
en kopp hakket bladpersille
2 fedd hvitløk, knust og hakket
½ kopp olivenolje
1 kopp hvitvin
eventuelt ½ hakket, rød chili inkludert noen frø
eventuelt 10-12 cherrytomater delt i to

Kok spaghetti som anvist på pakken, minus ett minutt koketid.
Varm halvparten av oljen i en dyp stekepanne. Tilsett hvitløk og chili (pass på at dette ikke blir svidd!), hell deretter i vin, skru opp varmen. Legg skjellene i pannen når det koker, og sett på lokk. (Dersom du vil ha tomater tilsetter du dem nå). La koke ca. 4 minutter til skjellene har åpnet seg.
Tøm spaghettien i panna og tilsett persille og resten av olivenoljen. Rør om.

Buon appetito!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s