Krabbe- og avokadosalat

Slår et slag for krabbemåltidet

For professor og vinekspert Dag Ingvar Jacobsen er krabbene en kjærkommen «bifangst» til hummerfisket. Her får du tips til hvordan de best kan nytes.

Denne vinbeholdningen rekker til mange store begivenheter

– Dette er en rett jeg pleier å lage fra juni og frem til hummerfisket er over. Den er enkel, men god. Jeg har prøvd meg fram med forskjellige ingredienser som crème fraîche og sæterrømme, men har landet på lettrømme. Den har den rette friske smaken, forklarer han.

Dag Ingvar Jacobsen gir innsiden av krabbeklørne noen velrettede slag med en skje slik at de deler seg og det kritthvite krabbekjøttet kommer til syne.

Vinskribent og professor
Når media trenger en ekspert til å analysere og uttale seg om lokalpolitiske begivenheter som valg, bystyrevedtak eller kommunesammenslåing, henter de inn Dag Ingvar Jacobsen som er professor ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag på UiA. Så gir han gjerne en konsis uttalelse som folk kan forstå. Det var denne formidlingsevnen som gjorde Jacobsen til en skattet vinskribent. Å beskrive komplekse viner, smaker og fornemmelser på en lettfattelig og folkelig måte er nesten for kunst å regne.

Professoren har skrevet en rekke fagbøker, både alene og sammen med andre. I tillegg står han bak et ukjent antall vitenskapelige artikler og bokkapitler om styring og ledelse i offentlig sektor, om makt og avmakt i kommunepolitikken og om regionenes rolle. Men folk flest kjenner ham kanskje best som fast vinskribent i Fædrelandsvennen, der han gjennom en årrekke gjorde seg bemerket med sine i blant rent poetiske beskrivelser av smaksopplevelser.

Favorittrett fra havet
I dag presenterer han en av sine favorittretter i sommerhalvåret, med krabbe og avocado som hovedingrediens. Selvsagt med en utvalgt vin til.

– Vi har et sommersted i Farsund. Der ligger båten som jeg fisker fra. Krabbene som henger i garnene er i denne sammenhengen å betrakte som bifangst, en kjærkommen bifangst, legger han til.
Dersom han synes ikke får nok krabber i garnene, setter han teiner.

– Hva som er best av hummer og krabbe? Tja … hvitt krabbekjøtt har en sødme som hummeren ikke har. Hummerkjøttet har til gjengjeld mineralitet. Hvis krabber hadde vært like sjeldne som hummer hadde den vært minst like kostbar, mener Jacobsen og antyder at sjøkreps, som danskene kaller for jomfruhummer, smaksmessig kanskje ligger et sted midt i mellom.

Perfekt blanding
Han har fått krabbekjøttet ut av klørne og blander det med lettrømme. En liten skvett lime-saft, et dryss av cayennepepper og en ørliten klype salt. Deretter anrettes blandingen oppi halve avocadoer.

– Å finne avocado som er akkurat passe moden og myk men ikke overmoden, er den største utfordringen med denne retten, sier Jacobsen og slår fast at denne var akkurat passe.
– Nå er det fin balanse, synes jeg. Fra avocadoen kommer det fete, limesaft gir syrlighet, krabbekjøttet bidrar med sødme. Cayennepepperet antyder et lite bitt og lettrømmen binder det hele fint sammen. Balanse er viktig! Og dermed er vi over på hva man kan drikke til denne retten, sier, vineksperten.

Han foretrekker europeiske viner.
-Vin fra Spania, Italia, Frankrike og Tyskland er fortsatt de beste, mener han. Og han lovpriser Vinmonopolet som en stor innkjøper med sans for kvalitet.

– Men kvalitet koster. Du får det du betaler for. Det er likevel fullt mulig å kjøpe helt ok viner til rett over hundrelappen. Ekspeditørene på vinmonopolet har gode kunnskaper og er veldig hjelpsomme. Det er bare å spør dem, oppfordrer Jacobsen.

Nå har han funnet frem en spansk hvitvin som skal matche krabbe- og avocadoretten.

– Selvfølgelig kunne jeg valgt en Chablis, men jeg liker å finne like gode, litt mindre opplagte viner i samme prisklasse. Denne spanske O Rosal fra distriktet Rias Baixas.tilsvarer Chablis i pris – og er like god og litt mer spennende, med god fruktsødme og en touch av grønt. Litt som gress eller urter og perfekt til denne maten, slår Jacobsen fast.

 

Krabbe- og avocadosalat

Hvitt krabbekjøtt
Lettrømme
Saft av lime (eller sitron)
Finmalt cayennepepper
Avocado

Del avocadoen i to på langs, ta ut stenen.
Bland krabbekjøtt, salt og limesaft i lettrømmen.
Legg blandingen oppi avocadoen og dryss over litt cayennepepper – og eventuelt litt mer salt. Så enkelt. Så godt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s