Domoda

Vest-afrikansk gryterett med peanøttsmør
– Domoda er min signaturrett og jeg lager den ganske ofte, for vennene mine elsker den!
Evy Ann Hummervoll har gjort klar en gryterett. Oppskriften har hun med seg fra Gambia hvor hun bodde i to år.

ingressbilde
– Det er omtrent 30 år siden jeg bodde der. Da jeg kom tilbake til Norge etter oppholdet var det særlig domoda, den vest-afrikanske gryteretten med sin karakteristiske peanøttsmak, jeg lengtet tilbake til når det gjaldt afrikansk mat. Men den gang var det ikke så enkelt å få tak i råvarer fra andre deler av verden, så jeg måtte fornorske oppskriften litt, forteller hun.

Foruten å være favorittretten til Evy Anns venner, slår den også godt an blant vennenes barn og hennes egne barnebarn.

– Så har jeg introdusert den til flyktningene som jeg treffer i forbindelse med frivillig arbeid. De setter stor pris på Mama’s homecooked spicy African meal. Men da må kjøttet være halal – og det får man jo kjøpt i Kristiansand nå. Så pakker jeg gryta inn i duk og sykler opp til Språkcafèen på Biblioteket. Jeg tør å si at det har vært en suksess. Det er ikke ofte de smaker slik mat der de sitter på hyblene sine, forteller hun.

I Gambia jobbet Evy Ann i motebutikk, i et kunstgalleri og så var hun en periode leder for en hotellkjede.

– Det er kanskje ikke akkurat de bransjene som folk først og fremst tenker på med Afrika, sier hun, og legger til at Afrika er hennes andre hjemland, det er der hun har hjertet sitt.

Evy Ann har alltid vært glad i å lage mat., særlig setter hun pris på å oppleve nye matkulturer og smake nye retter.

– Jeg visste jo på mange måter hva jeg gikk til, men det å sitte på gulvet og spise med fingrene fra det samme store fatet – det var virkelig spesielt! Det høres kanskje litt vilt ut, men det er selvfølgelig et system i spisingen. Man legger beslag på hver sin lille del av fatet – og holder seg til den. Det er ikke noe grafsing over det hele, altså, ler hun.
Til denne retten kan man bruke storfekjøtt, men det er også godt hvis en bruker kylling, høns eller annet kjøtt. Det går også bra å bruke fisk i stedet for kjøtt til denne retten. Nå har Evy Ann brukt mørbrad. Det er et ganske eksklusivt kjøttstykke å bruke i en gryterett, men ypperlig dersom man har litt dårlig tid. Mørbrad trenger kun kort tid i kjelen.

Så skal det brukes en del grønnsaker. Her kan man la egne preferanser gjelde. Helst bør det være rotgrønnsaker. Blant annet er det viktig å få fram en litt bitter smak. Opprinnelig brukes bitter tomat, cassava og ofte okra, som finnes i enkelte innvandrerbutikker. Evy Ann bruker for eksempel rosenkål i stedet for noen spesielle, bitre tomater som var standarden i Gambia.

– En periode fikk jeg helt dilla på sånne tomater, spiste den ene etter den andre. Da sa de afrikanske kvinnene til meg: Ah! du er gravid! Og selv om jeg ikke visste det selv engang, viste det seg etterhvert, bokstavelig talt, å stemme!

Evy Ann Hummervoll har jobbet i mange-og tjue år i reiselivsbransjen her i Kristiansand.

– Det er virkelig herlig å kunne kombinere jobb og hobby, sier hun.
Hun gleder seg til å gå på jobben hver eneste dag. Globetrotteren elsker å reise, både i jobbsammenheng og privat, og helst til nye steder hver gang. Men alltid vender hun tilbake til Afrika.

– Jeg har et spesielt forhold til Afrika, ja. Jeg har vært i 8-10 av landene der, og skal se fire nye i år. Da blir det østkysten: Malawi, Zambia, Zimbabwe og Tanzania. Rundturen avsluttes ved Victoria Falls. Jeg tror jeg må si at jeg samler på land i Afrika, sier hun, før hun legger pent opp på tallerken og serverer.

– Både store og små liker denne retten, men tilpass gjerne mengden av chili etter hvem det er som skal spise. De gambiske kvinnene lærte meg forresten at dersom du velger sterkt krydret mat, er du lidenskapelig og sjalu … noe som altså er ment positivt, avslutter Evy Ann i det jeg smaker på domodaen – og jeg kjenner et lite sting mot ganen mens varmen brer seg opp til min etter hvert smått svette panne.

DOMODA – Vest-afrikansk gryterett
4-6 personer
1 kg kjøtt av lam eller storfe (velger du fisk eller kylling legges dette i mot slutten av kokeprosessen)
2 store løk
1 laurbærblad
½ til 1 boks fint eller grovt peanøttsmør
1 liten boks tomatpuré
Rotgrønnsaker (søtpotet/cassava/poteter/gulrøtter/kål/brokkoli/kålrabi/rosenkål)
Minst en liter buljong/kraft
Chili ca 2 stk (retten må være litt spicy, sier Evy Ann)
Ris, kokes gjerne med krydder og gurkemeie i vannet
1 sitron
Stek kjøttet litt om gangen sammen med løk og chili, salt og pepper
Kok grønnsakene lett (al dente) i mye vann/buljong
Ha i tomatpurè sammen med kjøttet, la det surre
Rør inn peanøttsmør
La tykne og spe med vannet / buljongen som grønnsakene har kokt i
La putre på svak varme til kjøttet er mørt og sausen passe tykk
Ha i grønnsakene i gryta på slutten (fint med litt bitterhet i gryta f.eks med rosenkål)

Server med jasminris og sitronbåter
Yammi – blir populært, særlig blant barna…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s