Brenneslepai

En pai av kjærlighet, minner og brennesle

– Jeg har ikke noe i mot å klemme vakre damer, jeg! sa kong Harald og fulgte Fikrije Kocani Opstads oppskrift på hvordan man hilser på hverandre i Kosovo.

– … mens jeg takket pent og tok ham i hånda, sånn som jeg har lært på skolen, kommer det fra Gunvald Opstad.

De tørkede brenneslebladene kan brukes i mange retter

Anledningen for slottsbesøket var at hennes mann, kulturjournalisten og forfatteren Gunvald Opstad, ble tildelt kongens fortjenestemedalje i gull for sitt virke.

– Han var så koselig, kongen, og folkelig! smiler Fikrije Kocani Opstad. Hun er seg selv over alt!

Mange nyanser
Da hun måtte rømme fra krigen i Peja i Kosovo var den håndskrevne oppskriftsboka hennes det eneste hun fikk med seg. I den boka finner hun oppskriften på dagens rett.

– Jeg er veldig glad i urter og dyrker i en del i potter på terrassen. Jeg synes det er flott å ha potter med friske urter framme foran meg på kjøkkenet, det lukter så godt! Persille, basilikum, timian, oregano… sier hun.

Men også ville urter og planter er spennende, synes hun. Særlig har hun hjerte for brennesle, en plante som både hennes mor og bestemor brukte mye. Et sted på Odderøya, ytterst mot havet, finnes en eng hvor brenneslene gror kraftig og flott.

– Jeg pleier å høste der. I sesongen bruker jeg dem ferske. Men jeg tørker store mengder brennesler også – i bunter som jeg henger rundt i stua. Med en oppskrift fra mitt gamle hjemland og bruk av brennesler fra Odderøya blir det akkurat sånn som jeg liker det både med mat og klær, i huset og med alt mulig, nemlig en god blanding, fullt av spennende nyanser, ler Fikrije Kocani Opstad.

Hus med sjel
Det 200 år gamle vakre og grundig restaurerte rødmalte huset i Posebyen ble reddet med et nødskrik da det brøt ut brann i nabohusene nylig. Etter en dramatisk natt med iherdig innsats fra brannvesen – og en god porsjon flaks – ble det klart at huset ble stående.

– Ja, det var et mareritt, men det endte heldigvis godt, sier hun.

Huset er som et eventyr i seg selv, med sin gamle historie i veggene. I tillegg er det fullt av interessante, overraskende og spesielle ting – minner fra et aktivt liv. Sammen har ekteparet besøkt 25 land på sine reiser, og det er suvenirer og minner over alt. Dette er et hus med liv og mange følelser. Det er et hus med sjel.

– Se på disse slitte dørstokkene! Tenk hvor mange som har trådt over disse opp gjennom årene, sier Kocani Opstad.
– Det er knapt en eneste rett vinkel her i huset, kommenterer Gunvald, og legger lakonisk til at det antakelig passer bra, for de to som bor her er ikke så rettvinklete selv heller.

Til daglig treffer du Fikrije Kocani Opstad rett innenfor inngangsdøra, i resepsjonen til Sørlandets Kunstmuseum, SKMU. Kunnskapsrik og serviceinnstilt. Der tar hun i mot besøkende til museet, informerer om nåværende og kommende utstillinger og er SKMUs smilende og vennlige ansiktet utad.

I sitt tidligere liv, i Kosovo, drev hun med kunsthåndverk, særlig innen tekstil og broderier. Hun drev en tid sitt eget parfymeri. Hun jobbet som tannlegeassistent i fire år.

– Men nå elsker jeg å bo her i Kristiansand. Baneheia, sjøen, Otra … jeg ville ikke byttet med noe!

Legenik me hitha dhe spinaq
– Jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle den på norsk, men den er jo en slags pai, kanskje, sier Kocani Opstad.

Hun har blandet ingrediensene og stekeovnen har fått riktig temperatur.

– Jeg er ikke redd for å bruke hendene når jeg lager mat. Hendene er det beste redskapet i matlagingen, slår Fikrije Kocani Opstad fast.

Fikrijes brenneslepai
4 personer

1 kopp tørkede brennesleblader
500 g fersk spinat
1 boks seterrømme
Ca ¼ dl olivenolje
2 kopper yoghurt naturell
3 kopper maismel
Litt salt

Damp brenneslebladene myke. Finhakk brenneslene og spinaten og bland alle ingrediensene sammen i en bolle.
Hell over i smurt ildfast fat og sett inn i forvarmet ovn på 220 grader. Steketiden er om lag 30-40 minutter.

Skjær paien i serveringsstykker og server med godt tilbehør:

Pindjur (en paprika-, tomat- og aubergineblanding som fås på asiatiske matbutikker)
Grillet paprika (grill paprika i ovnen, flå og skjær den i passe stykker)
Oliven, olivenolje og hvitløk, sylteagurk og fetaost.

Fakta:
Brennesle har vært brukt som medisinplante i minst 2000 år. Den skal særlig være god for blodet, men er tillagt en rekke andre gode egenskaper. Stengelen, med sine fine og sterke fibre, har vært brukt til å lage tråd og garn av. Brenneslen er sunn. Den har masse A- og C-vitaminer, og ingen annen norsk plante er så rik på mineraler som neslen. I matlaging kan den brukes fersk eller tørket. Man kan lage suppe, te – eller bruke knuste tørkede blader som smakstilsetting i ulike matretter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s