Bruschetta

At noe så enkelt kan smake så godt!

Ei skive brød med noe godt på – det høres ikke veldig spennende ut. Men utsetter du brødskiva for en klassisk italiensk fremgangsmåte vil du garantert endre denne oppfatningen.

bruschetta3

Bruschetta. Jeg vet ikke om det er nødvendig å påpeke det lenger, men det uttales altså brusketta, ikke brusjetta. På italiensk, for det er nettopp fra Italia at denne delikatessen kommer, uttales ch foran vokal som k. Så skal jeg glatt innrømme at jeg i mange mange år bestilte den kjente rødvinen sjianti på polet, for jeg visste ikke bedre. Kianti hadde jeg aldri hørt om.

Pytt! Det viktigste med bruschetta er ikke uttalen, men fremgangsmåten – og smaken.

Fattigmannskost
Syd-europeerne er flinke til å utnytte brødet. Tørt brød smuldres og brukes som ingrediens i en rekke forskjellige retter. Nå skal det ikke mye til før italiensk brød blir tørt. Det som i mange syd-europeiske oppskrifter kalles daggammelt brød, og som i vanlig norsk tradisjon fremdeles ville bli oppfattet som ferskt, er i realiteten ganske hardt og tørt, på grunn av bakemåten.

Bruschetta er altså opprinnelig fattigmannskost, en måte å utnytte gammelt brød på. Og det er fortsatt en smart måte å trylle noe godt og sunt ut av et brød som ellers ville blitt kastet.

Å legge ei tørr brødskive i bunnen av suppetallerkenen og helle suppa over, er for eksempel ganske vanlig. En annen vanlig utnyttelse av daggammelt brød har vært å riste noen skiver, gni litt hvitløk på, helle over en skvett god olivenolje – og nyte! Da har du laget en crostini. Crostini finnes i mange varianter – og du kan med dette som utgangspunkt eksperimentere med ulike ingredienser å ha på i tillegg. Det finnes også mange varianter av bruschetta, men den klassiske bruschetta har følgende ingredienser: tomat, basilikum, olje og hvitløk. Punktum.

Tomat-triks
Tomatene må være søte, men vi vet jo alle at slike er vanskelig å få tak i på supermarkedet. I Italia får man tomater som aldri har vært innom verken kjølelager eller andre lagre, bare kjørt direkte fra planten til markedet. Bøndene kommer tidlig om morgenen kjørende i de små trehjulskjøretøyene med lasteplan, med grønnsakskassene bugnende av ferske godsaker. I Norge må vi av og til ty til et triks, fordi tomatene vi får kjøpt her er så syrlige: tilsette en dråpe flytende honning – eller ørlite sukker for å oppnå den nødvendige sødmen.

Ferskt er best
Brødet behøver slett ikke være gammelt når du skal lage bruschetta. Det smaker helt klart enda bedre med ferskere brød, og det aller beste er hvitt brød bakt etter italiensk oppskrift. Få bakerier på Sørlandet baker sånne. Det finnes selvsagt et lite og kresent knippe håndverksbakere på Sørlandet. Hvitt brød fra noen av disse vil opplagt gjøre susen … og dermed har vi beveget oss ganske langt bort fra bruschettaens opprinnelse. Da har jeg enda ikke nevnt tomatprisene: I Italia koster en kilo tomater omtrent det samme som stykkprisen er her. Så kan vi slå fast at bruschetta på norsk er festmat, ikke fattigmannskost.

Og det smaker fest, også. En frisk og smakfull inngang til et større måltid. Eller bare som en deilig munnfull når som helst.

 

Bruschetta
4 personer

8 middels store tomater – så smakfulle som mulig.
1 potte frisk basilikum
1 kopp olivenolje
2 fedd hvitløk
½ ts salt
1 dråpe flytende honning (eller ¼ ts sukker) – hvis ønskelig

8 skiver hvitt brød
For spesielt festlige anledninger: 1 kule fersk mozarellaost

Flå og rens tomatene. (Skjær et kryss i skallet med en skarp kniv. Legg tomatene i kokende vann i 25 sekunder, ta opp og legg dem i iskaldt vann. Flå av skallet, fjern frø)
grovhakk tomatkjøttet og ha det i en bolle
knus hvitløk og bland inn med tomatene
hakk mesteparten av basilikumen og bland inn, spar noen kvaster til garnityr
hell olivenolje i bollen, salt og eventuelt honning/sukker – og rør godt.

La stå kjølig en times tid så smaken setter seg. Eller la stå 20 minutter i romtemperatur.

Rist brødet, legg på tomatblandingen, eventuelt også en tynn skive fersk mozarella på hver skive, pynt med basilikum.

Jeg vil se den som ikke får et smil om munnen etter første munnfull.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s