Det beste til slutt

En frisk og lekker avslutning styrker helhetsinntrykket av måltidet, selv om det er overbevisende nok: det er aldri er noe å utsette på Siv Kristins serveringer.

Dessertdronningen

Du har sett henne på TV. Både fra fjernsynsstudioet – i fjellanorakk, votter og lue bak mikrofonen i snøkavet i de indre bygder, eller padlende en smeigedag i Blindleia – trygg og sikker, på jobb for NRK Sørlandet. Siv Kristin Sællmann er like trygg i forkle på kjøkkenet: dyktig og kreativ i kokekunsten – og dessertene hennes er uforglemmelige.

– Akkurat denne her er jo helt klart «min dessert». Den har jeg laget i utallige varianter opp igjennom årene. Jeg bruker helst hjemmelaget vaniljeis, og gjerne med en syrlig bringebærsaus over. Først putter jeg frosne bringebær i blenderen, tilsetter saften av en halv appelsin og litt melis og kjører til en fin, tykk saus. Isen i denne desserten behøver forresten ikke å være hjemmelaget: vi har jo en bra iskremprodusent her i byen, sier hun.

Siv Kristin Sællmann er definitivt glad i å lage mat. Hun prøver å lære opp de tre guttene sine, men stort sett står hun for matlagingen i hjemmet. Selvsagt kan mannen hennes også lage mat, men det passer bare ikke alltid.

– Ja, jeg er glad i å lage mat. Jeg kaster meg ut i det, selv om jeg kanskje ikke alltid har full kontroll. Jeg har heller aldri vært redd for å lage mat til mange, sier Sællmann.

En av guttene kommer inn på kjøkkenet og diskuterer hva slags topping de skal ha på kveldspizzaen. Siv Kristin slår fast at hun skal ha ruccola på sin del.

– Jeg elsker å bake! Pizza i kveld, brød, foccacia, boller, havrekjeks … jeg baker flere ganger i uka. Når jeg havner på gamlehjemmet er noe av det første jeg kommer til å gjøre å sette en deig, ler hun, og forteller at til jul blir det bakt uhorvelig mange kakesorter.

I kjelleren står en vedfyrt, gammel ovn som hun av og til baker i. På hytta, der familien tilbringer mesteparten av sommeren, har hun en vedfyrt bakerovn. Og den brukes flittig. Ellers står sjømat høyt i kurs. Blåskjellsuppe med hvitvin, fløte og diverse grønnsaker er familiens favoritt. Ferdigmat kommer aldri over terskelen til Siv Kristins kjøkken, men hun unner seg en take-away med sushi av og til.

Siv Kristin slår fast at hun ønsker at desserten, avslutningen på måltidet, skal se lekker ut. Den skal være noe både for øyet og ganen.

– Tenk farger og form når du setter sammen ingrediensene til denne desserten. Hvis det hadde vært sesong for det, så hadde jeg funnet noen fioler i hagen å pynte med. Tenk så utrolig mye mer sexy det hadde blitt! smiler hun.

 

Siv Kristins søte fristelse

100 g smør
100 g sukker
100 g lys sirup
100 g hakkede mandler
60 g hvetemel

Bland ingrediensene og kok opp. Dekk en langpanne med bakepapir og øs massen forsiktig over på dette i små runde fasonger – hver på ca. 15 cm i diameter. Stek gyldne (4-5 minutter) i forvarmet ovn på 200-210 grader. La kjølne litt, ikke helt. Mens de fremdeles er myke legges «kakene» over for eksempel en frokostskål satt opp ned, og formes til skåler.

Fyll og pynt: Her kan du bruke fantasien. Siv Kristin bruker ofte is, friske bær, en syrlig bringebærsaus – som her – og gjerne litt sjokolade. Men krem, friske frukter og hakkede nøtter er også en flott variant.

IMG_1713

Siv Kristins søte fristelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s