Suppe på en spiker

Med ingredienser som du vanligvis ville kastet kan du lage en vidunderlig suppe. Ta en titt i kjøleskapet og se hva du kan finne.

5

I eventyret om vandringsmannen og kjerringa, påstår vandringsmannen at han kan lage god suppe på en spiker. Etter hvert lurer han kjerringa til å hente ut det ene og det andre av spiskammeret, og serverer til slutt en suppe som selv kongen kunne bys på. Dagens suppeoppskrift gir noen assosiasjoner til det gamle folkeeventyret.
I grønnsakskuffen har de fleste av oss liggende noen gulrøtter som har mistet litt av sin sprøhet og friske utseende. Letter vi litt på den nesten tomme gulrotposen kommer det kanskje til syne noen stilker stangselleri som er litt for slappe til å kutte i små staver og dyppe i krydret rømme som snacks, slik som de opprinnelig var kjøpt inn for. Innerst i kroken finner du for eksempel litt falmet blomkål og brokkoli med stilk og det hele – og en enslig potet eller to som har blitt litt myke med tiden. Løk har vi også noen rester av – og da er det bare å gå i gang.

Ønsker man noe mer enn bare grønnsaker i suppa finnes det sikkert en råd med det også: Et par skiver salami som er i tørreste laget til å friste som nistepålegg kan gjerne strimles opp og få et nytt liv som topping i suppa.
Dette er en enkel, sunn, rimelig og ressursvennlig måte å lage mat på. I tillegg smaker det godt:

Skrell potet og grønnsaker. Skjær bort det som har blitt kraftig misfarget eller inntørket, men vær litt raus og overbærende her; selv de mest skrukkete grønnsaker har fortsatt noe å by på når de blir varmebehandlet. Del alt i små biter og legg i kjelen. Hell over litt olivenolje og fres grønnsakene forsiktig et par-tre minutter. Tilsett salt og pepper og fyll på vann til det dekker – pluss litt til. La småkoke under lokk om lag 8-10 minutter. Nå er suppa for så vidt ferdig. Men om du ønsker en suppe som er litt fyldigere kan du gjøre slik: Fisk opp noen av grønnsakene og legg i serveringsskålen. Det kan være godt å ha litt å tygge på. Kjør deretter stavmikseren i kjelen til alt er godt most. Øs opp i serveringsskålen, topp med strimlet salami for eksempel, og så er det bare å nyte!
Har du litt hel ingefær som har skrumpet inn? Rasp den på et rivjern og la koke sammen med de andre ingrediensene. Den setter en fantastisk god smak på suppa.

Det er en rekke av de vanligste grønnsakene som passer utmerket til å koke suppe på. Prøv deg frem, eksperimenter litt. Dette er moro! Og du får veldig mye igjen for den lille tidsinvesteringen det er å gjøre klar ingredienser til suppa. Dessuten er det godt å kjenne på et lite snev av god samvittighet fordi du har brukt matvarer som vanligvis ville blitt kastet. Brokkoli, blomkål, kålrot, sellerirot, persillerot, potet, gulrot, paprika, løk, hvitløk, stangselleri, de nederste stilkene på asparges, tomater … nå er det bare å gå på skattejakt i kjøleskapet! Finner du først ut av det med hjemmelaget grønnsakssuppe kommer du aldri mer til å kjøpe posesuppe!

Som det heter i eventyret om vandringsmannen og kjerringa: «Det er ingen kunst å koke suppe på en spiker om en bare har noe å jevne med».

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s