Fiskekaker

Hjemmelagde fiskekaker rett og slett
– Kari er en racer på kjøkkenet! Ingen oppgaver er for store – hun tar det meste på strak arm. Når det gjelder forholdet til Bragdøya er det en ting å si om henne: hun er en pilar!

1.jpg

Kolleger og kjente fra miljøet rundt Bragdøya Kystlag slår fast at Kari Wigstøl har hatt en finger med i det meste som har skjedd ute på øya de siste 25 årene. Hun er nå ansvarlig for kjøkkendriften, en oppgave hun har hatt siden kjøkkenet i saltebua ble ombygd og modernisert i 2000, etter pålegg fra mattilsynet.

– Havets festbord, gjerne reker, fiskesuppe og andre godsaker fra havet er det som står oftest på menyen der ute. Ikke å forglemme hjemmebakt brød. Vi lager alt fra bunnen av, det er lite ferdigkjøpt som går over disken på Bragdøya, smiler Kari Wigstøl, og forteller med glødende entusiasme om dugnadskafeene om søndagene på sommerstid.

Kulturvern
Det er ingen tvil om at Bragdøya er en sentral del av Kari Wigstøls liv og interesse. Både foreldre, søsken, mann og barn er eller har vært en del av den store, entusiastiske Bragdøya-familien. Mannen Klaus kjører for eksempel fortsatt skyssbåten til og fra Auglandsbukta. Bragdya Kystlag er en livsstil.

– Det er jo en kulturvernorganisasjon, så rekrutteringen fanger naturlig nok ikke opp de helt unge. De fleste nye som kommer til er i 40-åra. Ferdige med småbarn og sånn, men det er ikke noe problem med tilfang av nye medlemmer, slår Wigstøl fast.

Gjennom alle sine aktive år på Bragdøya har hun vært vitne til at utviklingen hele tiden går i retning av åpnere og bedre tilbud, bedre service til publikum. Hun nevner åpen kafe hele uken om sommeren, den populære badebåten, flott badestrand og gode bryggefasiliteter.

– Akkurat i disse dager holder vi på med å bygge opp lystgården, driftsbygningen, ved Thaulows hus. Det er hele tiden aktivitet og prosjekter på gang. Så må jeg jo nevne selve kystlagsdriften: hver uke samles 50 medlemmer til dugnad, kurs og andre aktiviteter på øya, sier Wigstøl.

Det ordner seg
Under Kystlagets landsstevne på Bragdøya i 2002 jobbet to bakere hver natt med å sørge for det daglige brød til stevnedeltakerne. En sen kveld oppdaget de at de var gått tom for mel til morgendagens forsyning.

– Vi satte i gang en innsamlingsaksjon blant oss i styret. Alle skrapte sammen det de hadde av mel i båten og i skuffer og skap, men det var jo alt for lite. Så var det en som tenkte på at datteren var på fest hos sønnen til en kolonialhandler … Det endte med at båten som kjørte musikere og andre innleide underholdere til fastlandet sent på kvelden, tok en ekstratur og fikk losset om bord 50 kilo mel. Det ordnet seg altså til slutt! Kari flirer og rister på hodet over historien.

Kokebok
Den pensjonerte førstelektoren i pedagogikk har gjennom sitt arbeid på Universitetet i Agder vært dypt involvert i universitets engasjementer knyttet til studiesenteret Metochi på den greske øya Lesbos. Kari Wigstøl har besøkt øya minst 10-12 ganger, mener hun. Akkurat i disse dager legger hun selv, sammen med Birte Simonsen, Eva Maagerø og Kari Grødum en siste hånd på verket på kokeboken «Metochis kjøkken – med røtter i antikken». Den kjente fotografen Knut Bry står for fotografiene.

– Jeg synes egentlig ikke det greske kjøkkenet er så veldig spennende, men akkurat sånn de lager mat på Metochi … det har jeg sansen for! sier Wigstøl og viser særlig til klosterkjøkkenets delikate bruk av grønnsaker og spennende krydder.

Kari Wigstøl er glad i å lage mat. Det går mye i tradisjonsmat, mat som det tar litt tid å lage, som komper og hjemmelagde pølser. Dagens oppskrift har utgangspunkt i mormorens enkle og saftige fiskekaker. Mormor brukte nok villing og annen fisk, Kari sverger til sei eller lyr.

– Dette er virkelig enkelt å lage nå som vi har moderne kjøkkenmaskiner, dette bør du prøve! utfordrer Kari Wigstøl

Fiskekaker
Ca 1 kg seifilet
2 egg
6 dl melk
3 dl fløte
½ ts pepper
1 ts revet muskat
2 ½ ts salt
2 ss potetmel
Bremykt smør til stekingen

Skjær bort de største og tykkeste fiskebeina. Del i filetene i biter og kjør i foodprocessor sammen med resten av ingrediensene.

Bruk en skje til å forme fiskekakene. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver operasjon. Stek i Bremykt smør på middels varme til kakene har fått fin farge. Vend dem og stek på andre siden. De skal være gjennomstekte men ikke svidde.

Remulade: bland fetaost, kesam, fløte og tilsett litt grønt, f-eks toppløk.
Server med kokt potet og råkost av gulrot og/eller kålrabi. Eventuelt litt salat og sitron.

Det ble 33 fiskekaker av en drøy kilo seifilet denne gangen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s