Polpette – italienske kjøttboller

Noen ganger strever man livet av seg for å oppnå perfeksjon med en utsøkt råvare i en spektakulær rett – bare for å oppdage at den mest kvalifiserte anerkjennelsen kommer på en real hjemmelaget klassiker: Min absolutt største gastronomiske triumf oppnådde jeg i nyttårsselskap hos filmreggisør Unni Straume i Syd-Italia i 1998.

polpette mm 003

Det hender, når selskapet ikke er større enn 20-30 gjester, at jeg setter polpette på menyen. Disse deilige, smakfulle italienske kjøttbollene i frisk tomatsaus forekom også hyppig på middagsbordet hjemme i Via Villafranca det året jeg bodde i Terracina. Selv om det ”skal” være nykvernet kjøttdeig, bestående av like deler kalv- og svinekjøtt, slik jeg alltid fikk det av min gode venn, slakter Armando Mazzaferro, kan man få et godt resultat også med vanlig norsk kjøttdeig.

”Alle tar med en flaske Champagne, og noen utvalgte tar med en matrett”, sa Unni Straume, i det hun ba meg om å være en av de utvalgte dette året. Hennes nyttårsfester var et høydepunkt i gamlebyen i Terracina, og blant gjestene var det mange kunstnere, arkitekter og musikere. Det er tradisjon i dette området å spise en spesiell linsesuppe nyttårsaften, den skal bringe lykke (eller var det penger? – noen ganger er penger akkurat det man trenger for å bli litt lykkeligere), og ellers ble det servert ulike retter som enkelte av gjestene altså hadde
tatt med seg.

Jeg tok mot til meg og laget polpette – ”mors kjøttkaker” på italiensk, om du vil. Javisst var jeg nervøs! Jeg mener: hvis du har sett superkjendiskokken Jamie lage mat til kresne italienere på tv, og sett hvordan de rynker på nesen, var det et opplagt risikoprosjekt
jeg ga meg i kast med.

Mitt hjerte svulmet av lykke da gatas myndige pianolærerinne, med en tallerken polpette i handa, nappet meg i ermet og sa ”buonissimo!”

 

Polpette
(4 personer)

300 g kjøttdeig av storfe
200 g kjøttdeig av svin
revet skall (det gule) av 1 sitron
2 fedd hvitløk, knust
en liten bunt bladpersille, hakket
salt
pepper
1 egg
¼ loff, tørr, uten skorpe
½ liter melk
griljermel
solsikkeolje til steking

Bløtlegg loffen i melk. Klem deretter ut så mye væske som mulig og smuldre loffen i kjøttdeigen. Tilsett egg, revet sitronskall, salt, pepper, hakket persille og knust hvitløk og bland alt godt. Tøm ½ pk grilljermel i en langpanne og trill små kjøttboller som rulles i melet. Stek gylne i olje, ca. 1 cm dyp, i panna. La renne av på tørkepapir.

 

Tomatsaus

8 solmodne tomater, grovhakket
2 stilker stangselleri, finhakket
1 stor løk, finhakket
½ ts sukker
salt
pepper

 

Ha de hakkede tomatene, stangselleri og løk i ei gryte (uten vann) og kok forsiktig ca. ½ time. Press ”grøten” gjennom et grovt dørslag. Tilsett salt, pepper og sukker. Kok opp og legg bollene i. La trekke ca. 15 min. Serveres med brød, ris eller pasta.

polpette mm 002

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s